La Țânțăreni va fi instalată  o nouă stație de tratare a levigatului pentru gunoiște

0
346

Una dintre cele mai grave probleme ecologice este levigatul, el fiind generat de acumularea a apei după ploi și după topirea zăpezii, ce trece prin straturile gunoiștilor, ulterior ajungând în sol sub formă de substanță lichidă toxică de culoare neagră sau oranj.

Levigatul reprezintă un poluant destul de periculos pentru mediul geologic pe care este amplasat depozitul, pentru pământul local și pentru apa de suprafața, dacă nu este tratat corespunzător.   

Primarul general interimar, Ruslan Codreanu, a remarcat că începând cu data de 20 iunie va fi lansată licitația privind lucrările de proiectare pentru instalarea stației de tratare a levigatului:

“Deși au fost dezvoltate o serie de invenții moderne care permit tratarea levigatului, administrația municipiului Chișinău mulți ani nu a întreprins nimic pentru diminuarea consecințelor de la gunoiștele din strada Uzinelor și Țânțăreni.

După un an de eforturi, în aprilie am reușit să procurăm și să instalăm o stație de tratare a levigatului pentru gunoiștea din strada Uzinelor.

În prezent, se lucrează și la instalarea stației de tratare a levigatului în Țânțăreni. Stația deja a fost procurată, au fost efectuate lucrări de geodezie și topografie, a fost obținut certificatul de urbanism. Pe 20 iunie va fi lansată licitația privind lucrările de proiectare, pentru ca în al IV trimestru al anului să putem începe lucrările propriu-zise.

Chiar dacă aceste proiecte pun presiune financiară pe bugetul municipal, sunt ferm convins că nu există o investiție mai bună decât în educație și mediu!”.

*Amintim că în luna aprilie,a anului curent a fost dată în exploatare stația de tratare a levigatului de la fosta gunoiște municipală din str. Uzinelor.

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here