Problema mirosului neplăcut de la Staţia de epurare a apelor uzate din capitală urmează a fi rezolvată

0
391

În termen de o lună administraţia S.A „Apă – Canal Chişinău”, urmează să prezinte un plan pe termen scurt pentru eliminarea mirosului specific emanat de la Staţia de epurare a apelor uzate din capitală.

Despre acest lucru a fost informat primarul general, Ion Ceban, în cadrul inspecției desfășurate ieri la depozitele de stocare a nămolului și a platformelor geotub.

Primarul general, Ion Ceban, a caracterizat situaţia actuală de la Staţia de epurare drept o catastrofă ecologică.

Din cauza managementului defectuos al S.A „Apă-Canal Chişinău” şi a iresponsabilității autorităților municipale de până acum, ne-am pomenit într-o situaţie fără precedent. Consider că persoanele care se fac vinovate, trebuie să răspundă în faţa legii”, a menţionat edilul capitalei.

La rândul său, Anatolie Lichii, directorul interimar al S.A. „Apă-Canal Chişinău” a promis că întreprinderea este în căutarea soluţiilor durabile pentru rezolvarea acestei probleme.

Astfel, în cadrul consultărilor la acest subiect cu experți străini din Rusia, România, Polonia, Turcia, Germania și Belarus s-a decis prelevarea probelor din lacurile de acumulare a nămolului pentru verificarea ulterioară, în vederea identificării celor mai bune opțiuni pentru eliminarea mirosului specific.

Actualmente în cele trei lacuri de depozitare a nămolului cu o adâncime de 12 metri fiecare, sunt stocate circa 500 mii de m3 de nămol. Cantitatea a fost acumulată începând cu anul 2012.

De asemenea, în cele 112 geotuburi, o soluţie temporară, au fost depozitate circa 58 mii m3 de nămol, până în anul 2018.

Menționăm că la începutul anului 2019 a fost pusă în funcţiune Staţia de deshidratare mecanizată a nămolului prin centrifugare.

Cu ajutorul a două pompe care lucrează non-stop, sedimentul de la apele uzate se prelucrează fără fermentare.

Astfel, zilnic, circa 80 m3 de nămol deshidratat este depozitat pe teritoriul Staţiei de epurare a apelor uzate.

chisinau.md

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here