Ruslan Codreanu: Interviu acordat portalului TRIBUNA

0
814

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, Primarul interimar al mun. Chișinău, Ruslan Codreanu a vorbit despre care sunt cele mai mari reușite ale sale de până acum, cum califică colaborarea cu CMC, cum crede că va fi acest an pentru municipalitate, dacă va candida pentru un mandat de primar, dar și despre alte aspecte importante.

T.: În 2018, ați venit la cârma capitalei. Cu ce rezultate ați încheiat anul?

R.C.: N-a fost o perioadă deloc ușoară. Am venit în funcție în plină campanie electorală pentru alegerile locale, iar acum câteva zile s-au încheiat alegerile parlamentare. Am încercat să stau cât mai departe de politică și mi-am îndreptat  atenția strict pe problemele oamenilor. Cu sprijinul echipei, am continuat proiectele începute în 2017, când eram viceprimar, în domeniile prioritare: educație, transport, infrastructură și salubritate. Am reîntors municipiului câteva grădinițe care au fost vândute și înstrăinate de fostele administrații și am implementat cu succes platforma egradinita.md, încă un pas spre eliminarea taxelor ilegale și a corupției din sistemul de învățământ.

Și la capitolul asigurarea cu transport public s-a lucrat intens. Am asamblat 20 de troleibuze, toate cu aparat de aer condiționat. 15 dintre ele sunt cu propulsie autonomă și asta ne-a oferit posibilitatea să deschidem 4 rute noi anul trecut, dintre care trei spre suburbii. Centrul de sterilizare al maidanezilor, primul de acest fel din regiune, este un alt proiect inițiat în 2018.

Nu pot să nu menționez despre dezastrul care l-am găsit în întreprinderile responsabile de salubrizare și de deszăpezire. Mă bucur că într-o perioadă scurtă am reușit să asigur condiții minime de confort angajaților întreprinderilor prin procurarea de utilaje noi.

O altă realizare importantă este modernizarea iluminatului public pe mai multe artere importante: bd. Mihai Viteazu, bd. Mircea cel Bătrân, str. Ion Creangă, str. Alba Iulia, dar și în Parcului „Valea Trandafirilor”. Tot în 2018 am pus în funcțiune primul sistem modern de irigare pentru parcurile din Chișinău.

T.: Care credeți că sunt cele mai mari reușite ale dvs. de până acum?

R.C.: Nu-mi place să fac promisiuni. Mi-s dragi oamenii. Îmi place să le ascult problemele și mă bucur că am ocazia să-i ajut. Tot ce am făcut până acum, alături de echipa mea, a fost să îndrept orașul pe calea modernizării și să le asigur locuitorilor Capitalei confort, siguranță și un trai mai bun.

Nu pot să fac o comparație între proiectele realizate în ultimul an. Toate sunt importante. Investițiile în dezvoltarea și educația copiilor sunt însă cele mai valoroase. Mi-am propus încă din prima zi în care am venit la Primărie să lupt împotriva corupției din școli și să ofer acces liber la educație tuturor copiilor, fără discriminare. În premieră, în 2018 am alocat pentru reparația grădinițelor un buget de patru ori mai mare decât în anii precedenți. E vorba de 57 de milioane de lei. Cu acești bani am reparat peste 100 de grădinițe anul trecut și am asigurat cu mobilier nou 100 de grupe unde învață peste 3000 de copii.

O altă reușită este achiziționarea a 31 de autobuze noi în acest an. Un lucru care nu s-a mai întâmplat de 13 ani. Sunt fericit că am reușit să modernizăm Parcul Urban, în pofida tuturor minciunilor privind prețul autobuzelor, a modului de organizare a licitației, a firmei care le-a livrat. Acum, fiecare al treilea autobuz care circulă prin Chișinău este nou. Or, pentru cei aproape 400 de mii de oameni care folosesc zilnic transportul public cel mai mult contează să aibă autobuze noi, curate și care să vină în stație la timp. E greu să faci schimbarea într-o perioadă atât de scurtă, mai ales după eforturi consistente de a pune pe brânci tot ce înseamnă transport public calitativ, dar voi merge mai departe pentru asigurarea confortului fiecărui locuitor al municipiului.

T.: Ce v-ați dorit, dar nu ați reușit să faceți în 2018?

R.C.: Mi-am dorit mult să cumpărăm în 2018 autospeciale noi pentru deszăpezire. Este o achiziție care ar fi ajutat enorm orașul, pentru că și aici am moștenit un dezastru. Utilajele pe care le avem sunt foarte vechi, iar întreținerea lor ne costă aproape jumătate de buget.

Totodată, am inițiat mai multe proiecte importante pentru municipiu anul trecut, proiecte care sunt în desfășurare și urmează să fie realizate în timpul apropiat. Vreau să dezvoltăm orașul ale cărui haine s-au prăfuit în ultimii ani. Inspecțiile în teritoriu și întâlnirile directe cu locuitorii m-au ajutat mai mult decât notele informative expediate de subalternii (care stăteau la cald în birou) să înțeleg care sunt necesitățile reale ale oamenilor.

Cetățenii vor să scape de străzile pline de gropi, vor iluminat, trotuare bine amenajate și străzi marcate, vor să scape de murdărie. Îmi pare rău că anul trecut nu am încheiat la timp toate lucrările de asfaltare și că nu am avut marcaj rutier pe drumuri. S-a tărăgănat tot procesul din cauza contestațiilor depuse de cei care au participat la licitații.

Și…, poate pare paradoxal, dar îmi doresc mult să-i fac pe oameni să zâmbească mai des și să fie mai buni cu cei din jur.

T.: Cum calificați colaborarea cu CMC?

R.C.: Relația mea, și a executivului în general, cu aleșii municipali este pe alocuri frumoasă și productivă, pe alocuri – tensionată. Există în continuare blocaje din partea Consiliului Municipal Chișinău. Se întâmplă și pentru că nu e coagulată o majoritate în CMC, dar și pentru că, uneori, există interese înguste. Cu toate acestea, este loc și pentru dialog. Am simțit o deschidere din partea CMC pentru inițiativele mele pe domeniul social. Așa că vreau să le mulțumesc pentru toate proiectele de decizie pe care le-au susținut.

T.: În ce măsură își lasă amprenta asupra activității Primăriei factorul politic?

R.C.: Timp de 10 ani Primăria municipiului Chișinău a fost o tribună politică. În Primărie se vorbea despre orice, mai puțin despre investiții în drumuri, transport public și grădinițe. Și toate declarațiile frumoase despre Unire erau doar un paravan pentru un personaj care a vândut jumătate din terenurile din oraș pentru construcții, a falimentat întreprinderile municipale și nu a realizat cu succes nicio reformă.

Pe durata întregului mandat nu am pronunțat denumirea niciunui partid politic, am refuzat să răspund la întrebări cu tentă politică și m-am îndepărtat de tot ce înseamnă politica moldovenească. Mi-am îndreptat toată atenția spre problemele orașului și necesitățile locuitorilor municipiului.

T.: Ce priorități aveți pentru 2019?

R.C.: Nu putem dezvolta capitala fără să investim în educație. Copiii sunt viitorul orașului. Așa că mi-am propus ca în acest an să deschidem 7 grădinițe și vom crea astfel peste 1800 de locuri noi pentru picii care sunt pe listele de așteptare. Vrem să deschidem primul Centru municipal de tineret. Vom lansa în curând portalul escoala.md pentru a facilita înscrierea în clasa întâi, după modelul platformei egradinita.md, ale cărei beneficii le simțim pe deplin. Avem deja peste 15 mii de micuți înregistrați la grădiniță la câteva clickuri distanță. Digitalizarea acestor servicii ne ajută să oferim transparență și să eliminăm taxele de înscriere percepute prin intermediul asociațiilor părintești.

Am început să reabilităm Parcurile Alunelul, Valea Trandafirilor și Mezon și planificăm să se vadă rezultatele până la sfârșitul anului. Trebuie să finalizăm lucrările la Scările de Granit de la Valea Morilor. Avem un program de modernizare a iluminatului public pe 10 artere importante. Am început reconstrucția străzii Ion Creangă în 2018 și anul acesta proiectul va fi finalizat. Se fac lucrări pe cele trei străzi: 31 august, Alexandru cel Bun și Tighina, din a doua etapă a proiectului cu BERD. Continuăm asamblarea troleibuzelor. Urmează să instalăm GPS în transportul public. Am început proiectările pentru reparația pasajelor subterane din Chișinău. Ne propunem să cumpărăm tehnică pentru a le ușura munca angajaților care se ocupă de salubrizare.

Avem foarte multe proiecte și mă bazez pe suportul colegilor, dar mizez mult și pe implicarea societății civile. Îndemn ONG-urile, tinerii, voluntarii și mediul academic să vină cu idei constructive. Sunt deschis pentru discuții și îi invit să creăm împreună un oraș prietenos oamenilor.

T.: Cum credeți că va fi acest an pentru municipalitate?

R.C.: Anul 2019 va fi un an plin de provocări ca în orice an electoral și plin de promisiuni deșarte. Eu o să continui să mă întâlnesc cu oamenii, să răspund la solicitările lor și ii voi ajuta pe fiecare așa cum am făcut și în 2018. Vom colabora și mai mult cu societatea civilă și chișinăuienii pentru a spori încrederea în instituția primăriei. Sunt sigur că va fi an frumos pentru Chișinău. Pentru mine acest an este unul important. Este primul an în care eu am setat prioritățile din buget și voi monitoriza strict implementarea lui.

T.: Veți candida pentru un mandat de primar, în alegerile din acest an?

R.C.: Obiectivul meu principal este să continui să ajut oamenii și să implementez proiectele începute alături de colegii mei. Îmi voi continua activitatea atâta timp cât voi fi util cetățenilor și voi produce schimbări spre bine. Încă nu am decis ce voi face la vară, când va avea loc scrutinul local. Nu vreau să merg în campanie cu promisiuni, așa cum se practică. Mulți sunt cei care promit fără să fi făcut ceva anterior. Voi candida doar dacă voi reuși în următoarele luni să produc rezultatele pe care le-am stabilit.

T.: Vă mulțumim.

 Andriana Cheptine
tribuna.md

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.