La data de  23  noiembrie  2022,  peste 30 de membri ai Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) din mun Chișinău au participat la un dialog public-privat cu Primăria municipiului Chișinău, pe platforma comitetelor pentru Antreprenoriat Sectoriale ale CCI. Ședința a avut drept scop abordarea subiectelor de interes sporit pentru mediul de afaceri din municipiul Chișinău, mai exact consultarea proiectului  de  decizie a Consiliului municipal Chișinău,  cu  privire la taxele locale pentru anul 2023.

La deschiderea evenimentului, președintele CCI a RM Sergiu Harea a declarat că instituția camerală conlucrează cu Primăria mun. Chișinău în cadrul Agendei Locale de Business pe mai multe domenii, pentru a oferi antreprenorilor suportul necesar. „Astăzi, la solicitarea mediului de afaceri, se va discuta punerea în aplicare a taxelor locale pe teritoriul municipiului Chișinău pentru anul 2023.”

La dialogul cu membrii CCI a participat Viceprimarul de Chișinău Olga Ursu, care a menționat că în cadrul Memorandumului de Înțelegere încheiat între Primărie și programul USAID, în baza analizei sistemului taxelor locale, experții internaționali au recomandat ajustarea anuală a acestora la rata inflației anului anterior. Având în vedere această recomandare, se propune actualizarea taxelor locale stabilite pentru anul 2022 corespunzător ratei medii a inflației pentru anul 2021. Astfel, viceprimarul a spus că cotele taxelor locale pentru anul viitor în municipiul Chișinău ar putea fi majorate cu 5,1% .

Totodată, Olga Ursu a menționat că, urmare a ajustării taxelor locale, prin proiectul de decizie, autoritățile municipale își propun următoarele: asigurarea previzibilității activității de întreprinzător a agenților economici; asigurarea principiului echitabilitații (proporționalității) în raporturile dintre unitatea administrativ-teritorială şi întreprinzător; asigurarea calculării corecte și vărsării depline ale plăților taxelor locale în buget.

Printre facilitățile oferite unor categorii de antreprenori se regăsește propunerea CCI și anume scutirea de taxe locale a întreprinderilor sociale, fiind propusă de Acceleratorulul Afacerilor Sociale, regiunea Centru, gestionat de CCI a RM.

În context, colaboratorii Primăriei au făcut o prezentare a proiectului de decizie și au oferit detalii despre taxele locale noi pentru anul 2023, care urmează a fi aprobate.

În cadrul dialogului, membrii CCI a RM din mun. Chișinău, au adresat întrebări privind taxele pentru amenajarea teritoriului; taxe de piață; taxe pentru salubrizare; taxe pentru unitățile comerciale; taxe pentru prestarea serviciilor de transport ș.a.

Propunerile și solicitările participanților vor fi transmise în scris CMC spre examinare.

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.