DIN PRIMA SURSĂ: INTERVIU CU ADRIAN CULAI, CONSILIERUL MUNICIPAL

0
1261
 1. Pe 18 octombrie, ați postat pe pagina de Facebook un anunț, în care spuneți că nu mai candidați la funcția de Consilier Municipal, nici de Primar Municipal. Ce v-a făcut să luați această decizie?

Această decizie a fost luată având la  bază  o analiză foarte simplă. Alegerile din mun. Chișinău, pentru funcția de Primar General și Consiliul Municipal, se deosebesc  esențial de alegerile locale din satele, orașele și raioanele din țara noastră. Votul în mun. Chișinău este mai mult unul politic. În Chișinău, preponderent, se votează persoana care face parte din anumite forțe politice din Rep. Moldova. Șansele de a câștiga alegerile în calitatea de candidat independent, fie la funcția de Primar General sau consilier municipal, sunt foarte mici. Alegerile locale din 2019 ,în mun. Chișinău au demonstrat acest lucru. Nu am candidat pe listele unui sau altui partid politic, oferind posibilitatea celor care aveau șanse reale de accedere în funcții de conducere a mun. Chișinău.

 1. Tot pe 18 octombrie, ați postat câteva poze, în care împreună cu familia reparați două stații de troleibuz, spunând că indiferent de fucție, fiecare poate contribui la bunăstarea orașului său. În anii cu zăpezi neașteptate de primăvară, chișinăuienii spuneau că nu au de gând să miște un pai din loc, chiar dacă zăpezile blocau scările blocurilor lor, deoarece sunt servicii speciale, care primesc salariu și au obligația de a normaliza situația. Ce părere aveți față de această atitudine?

Reparația acestor două stații de așteptare a fost o decizie asumată împreună cu membrii familiei mele, implicând surse financiare proprii. Stațiile , sunt amplasate pe str. Valea Crucii, din sect. Botanica, vis-a-vis de LT ”Nicolae Iorga” și ”Grădina Zoologică”. În curând va fi finalizată reparația.

Intemperiile din 20-21 aprilie 2017 au pus la grea încercare locuitorii și serviciile locativ-comunale din mun. Chișinău. Cu certitudine, ce nu am spune noi, ninsorile abundente la sfârșitul lunii aprilie chiar sunt neașteptate. În aceste condiții de force major, suportul și implicarea locuitorilor mun. Chișinău este foarte importantă. Pe lângă munca depusa de serviciile locativ-comunale, fiecare dintre noi are o datorie morală să ajute municipalitatea in situații de criză, să facă curățenie nu numai in interiorul apartamentului său, dar și în curțile blocurilor în care locuim. Aș dori foarte mult implicarea activă a cetățenilor  în treburile orașului. Este un lucru foarte important. Împreună putem face orașul nostru mai curat, mai frumos, mai atractiv.

 1. Faceți parte din „Comisia pentru buget, economie, finanțe, patrimoniu public local, argicultură și problemele suburbiilor”. Care sunt problemele, cu care s-au adresat cel mai des cetățenii din anul 2015 până în prezent și cum s-a intervenit în rezolvarea lor? Tot în acest context, care este cea mai mare realizare a Dumneavoastră de până acum, cu care vă mândriți în mod deosebit?

În cadrul comisiei consultative  de specialitate se examinează un șir de probleme cu caracter financiar, mai exact se examinează și avizează proiecte de decizii cu caracter financiar și se prognozează impactul realizării acestora, cum ar fi: bugetul municipal, modificarea bugetului,prelungirea contractelor de închiriere ale încăperilor municipale etc.

Am avut foarte multe adresări de la primari din suburbii, dar și de la locuitorii din diferite sectoare ale                or .Chișinău, preponderent  în legătură cu reparația drumurilor, trotuarelor, drumurilor intercartier, canalizare, apeduct, iluminat public, terenuri de joacă. Am intervenit și am soluționat mai multe solicitări de la locuitori și aș vrea să menționez unele dintre ele: amplasarea sens giratoriu la intersecția străzilor Uzinelor-Industrială-Lunca Bîcului, reconstrucția integrală a  iluminatului public din Parcul ”Valea Trandafirilor”, sect. Botanica, instalarea corpurilor de iluminat pe str. Albișoara 80/6, amenajarea terenului de joacă,Dacia  44, amenajarea parcării de cartier si asfaltarea integrală din curtea blocului Valea Cucii 24 etc.

Din  inițiativă mea (decizia 3/26 din 28 iunie 2018) am reușit realizarea  unui proiect semnificativ (01.06.2019) pentru locuitorii mun. Chișinău, un proiect, cu care mă mândresc în mod deosebit. Este vorba despre construirea  complexului sportiv în hotarele Parcului „Valea Trandafirilor”, care înclude în sine un skatepark, teren de baschet, fotbal, badminton , teren de joacă pentru copii.

 1. De ce proiecte vor beneficia suburbiile în timpul apropiat și care va fi impactul lor?

Eu privesc suburbiile ca un potențial economic imens în dezvoltarea mun.Chișinău.  Unii politicieni numesc suburbiile ”centura de aur”, dar numai în mod declarativ. În realitate suburbiile sunt folosite politic din alegeri în alegeri. Renașterea economică a mun. Chișinău înseamnă întâi de toate renașterea sectorului industrial.

Astăzi mun. Chișinău este unicul oraș din Europa, care nu satisface cerința de bază pentru mari investitori străini în noi fabrici și uzine – nu are pregătite terenurile și rețelele aferente pentru zone industriale și aici suburbiile pot juca un rol aparte. Municipalitatea poate înzestra și pregăti, împreună cu autoritățile locale din suburbii, terenuri pentru crearea mai multor zone industriale de tip european și să atragă investiții străine, pentru deschiderea întreprinderilor industriale în oraș și suburbii. Ca urmare, vom putea opri exodul masiv a populației, creând locuri de muncă bine plătite. Sper că în 2020 autoritățile municipale vor iniția asemenea proiecte.

Îmi doresc foarte mult ca în perioada mandatului de patru ani, autoritățile să atragă atenția la proiecte de apă și canalizare din suburbiile mun. Chișinău. Un proiect ambițios, dar necesar este construcția apeductului și a canalizării regionale Chișinău – Tohatin – Budești – Cruzești. În urma acestui proiect vor beneficia circa 9000 de oameni. Un alt proiect necesar ,din punctul meu de vedere, este finalizarea construcției  grădiniței din Sângera. Acesta va crea condițiile necesare pentru o educație pe măsură pentru circa 600 de copii.

 1. Cu ceva timp în urmă ați spus că Familia este un Rai primit mai devreme. Ne spuneți, vă rugăm, mai multe despre oamenii frumoși și dragi, care vă așteaptă zilnic acasă?

Da, este un Rai și un dar de la Dumnezeu. Vreau să vă spun că sunt un om fericit și împlinit alături de soția mea Aliona, cu care avem 24 ani de căsnicie și trei copii, doi băieți și o fetiță. Mulțumesc mult familiei mele pentru susținerea continuă pe parcursul dezvoltării mele profesionale!  Casa mea, cetatea mea!

 1. Ce proiecte, care pot majora bugetul Primăriei, sunt în vizorul CMC, în anul 2020?

Nu vă pot răspunde, care proiecte anume sunt în vizorul CMC, dar vă spun cum văd eu rezolvarea acestei probleme.

Analizând structura bugetului municipal 2018 – 2019, putem observa că la capitolul venituri proprii avem o cifră de 479 mln. Lei, ce constituie aproximativ 12% din bugetul municipal. Pentru orașul cu 700 000 populație, este o cifră foarte mică. Totodată putem observa că impozitul pe venit din salariu constituie aproximativ 30% din venitul total al mun.Chișinău. Ca urmare, majorarea bugetului va fi condiționat de proiectele investiționale directe (astfel creând locuri de muncă).

 • Amenajarea de către municipalitate a parcărilor de reședință
 • Parcări cu plată amenajate in zona centrală a orașului
 • Gherete municipale
 • Expunerea la licitație funciară a terenurilor municipale
 • Expunerea la licitație imobiliară a încăperilor municipale etc.

 

 1. Ați spus într-un interviu că în ultimul timp s-a investit în parcul Valea Morilor, celelalte parcuri, cum ar fi de exemplu Valea Trandafirilor, au fost uitate. Ce locuri din Chișinău merită renovate?

Așa este.  Conducerea precedentă a Primăriei, de-a lungul anilor nu acorda o atenție cuvenită altor Parcuri din mun. Chișinău, fapt care este regretabil. Pe atunci alocarea surselor financiare din bugetul municipal se făcea mai mult pe criterii politice. Dacă ești al nostru sau votezi cu noi, îți dăm bani dacă nu, nu sunt bani. Noi am schimbat atitudinea și în ultimii doi ani am alocat foarte mulți bani pentru reabilitarea parcurilor din mun. Chișinău, ex: ”Valea Trandafirilor (42 mln), ”La Izvor”,  ”Alunelul”,  ”Valea Morilor”,  ”Parcul Afgan”, Parcul ”Dendrarium”, amenajarea și restabilirea rozariilor etc.

Deosebită atenție trebuie atrasă  la patrimoniul istoric arhitectural al mun. Chișinău, inclusiv  restaurarea clădirii Primăriei. De asemenea merită atenție reabilitarea Parcului lângă ”Lacul din Muzeul Satului”(восьмёрка) și reabilitarea havuzului și trotuarului din bd. Dacia (Cuza Vodă – Traian) etc.

 1. Care domenii de activitate merită investiții mai mari și în ce domenii investițiile nu sunt utilizate rațional?

Un stat care nu are grijă de bătrâni și copii, nu poate fi numit stat. Cu certitudine în domeniul social, educație, sănătate. Aceste domenii de activitate merită investiții mai mari.

 1. Ce direcții ar trebui să fie prioritare pentru CMC în următorii patru ani?

În viziunea mea, sunt cinci direcții care merită deosebită atenție: investiții directe, reabilitarea și construirea  infrastructurii, educație, sănătate și cea socială.

 1. Care sunt cinci sfaturi, pe care le oferiți copiilor Dumneavoastră de-a lungul vieții? Dar care sunt cinci sfaturi pentru un bun cetățean al Republicii Moldova?

Pentru copii mei, dar și pentru un bun cetățean al Rep. Moldova aș oferi cinci sfaturi:

– niciodată sa nu uite de unde sunt, oriunde vor fi;

– să-și iubească Țara;

– să fie onești;

– să fie ambițioși;

– să fie toleranți.

 

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.