DIN PRIMA SURSĂ: INTERVIU CU ALIONA DOROȘ, CONSILIER MUNICIPAL

0
846
 1. Ce v-a făcut să alegeți politica drept domeniu de activitate?

În familia mea mereu se discuta despre politică ca o parte componentă a vieții cotidiene, de mic copil participam împreună cu părinții la toate  manifestațiile  începând cu Marea Mișcare de Eliberare Națională, apoi, fiind liceeni, am participat la protestele împotriva modificării limbii și istoriei, iar din 2015 am fost alături de Platforma Demnitate și Adevăr la toate evenimentele. Nu am privit datoria mea civică de cetățean activ ca pe un domeniu de activitate, pentru că domeniul meu de bază este prestarea serviciilor contabile. Faptul că am avut o ascensiune în partid până la Președintă a Organizației de Femei și membru al Biroului Politic se datorează perseverenței și susținerii  echipei, care  mi-au devenit între timp prieteni de suflet.

Îmi pare rău că în ultimii ani politica a devenit un domeniu de activitate separat de viața social-economică. Chiar dacă tehnologic am evoluat, percepția față de politică a degradat considerabil din cauza unor politicieni corupți care văd politica ca pe o sursă de venit sau protecționism pentru afaceri, din păcate nu se mai fac distincții între politicieni în baza principiilor morale, ideologiei, programelor de activitate cu viziuni de viitor.

Cu această percepție luptăm prin exemplul nostru de partid care s-a format în urma mișcării protestatare fără finanțare și sponsori, din oameni simpli și entuziasmați  de a contribui personal la schimbarea clasei politice, pentru a crește și a avea pe viitor altfel de politicieni: demni, onești, cu dragoste de Țară și cu viziune clară pentru viitorul nostru și a copiilor noștri.

 1. În 2017 ați fost aleasă Președintă a Organizației de Femei a Platformei Demnitate și Adevăr. Mai multe femei în politică înseamnă o politică mai frumoasă, mai bună și mai onestă?

La 10 septembrie 2017 a avut loc Conferința de constituire a Organizației de Femei a Platformei Demnitate și Adevăr. Sub sloganul „DA echilibrului politic” s-au adunat peste 120 de femei din toate organizațiile teritoriale ale partidului. Printr-un proces democratic, unde mi-am propus candidatura în această funcție alături de alte cinci Doamne distinse, prin vot secret cu majoritate de voturi am fost desemnată Președintă a Organizației de Femei. Programul nostru se axează pe importanța promovării femeii în toate domeniile, inclusiv cel politic, punerea în practică a principiului egalității de șanse, dezbaterea problemelor și elaborarea programelor orientate spre sprijinirea femeii, copilului și familiei în societate.

Pe parcursul a 3 ani am organizat seminare și activități pentru doamne din toată țara, cu scopul de a crește capacitățile profesionale, încrederea în forțele proprii de  a candida în funcții elective și a participa la procesul decizional. Ne-a reușit să avem în campania electorală locală în toate listele peste 40 % doamne, multe dintre ele au acces în funcții de Primărițe sau consiliere locale, ne mâdrim nespus de mult cu ele, pentru că marea majoritate sunt la primul mandat venind din alte domenii unde s-au remarcat, iar acum vor putea implementa, cu bună credință, cunoștințele și experiența în beneficiul comunităților. Vrem să accentuăm faptul că suntem unicul partid cu reprezentativitate în Consiliul Municipal Chișinău de 50 % Doamne, dintre care am onoarea să fac parte și eu.

Mai multe femei în funcții de conducere înseamnă echilibru în societate. Încurajăm prin exemplul nostru Doamnele să fie mai active și încrezute că pot face față la orice activitate, inclusiv politică.

 1. Care au fost oamenii frumoși, care v-au înconjurat în copilărie?

În primul rând cei mai frumoși oameni sunt părinții mei și familia mea care mi-au oferit tot ce pot da mai bun:o educație morală și civică cu dragoste de țară și oameni, pe care o voi transmite copiilor mei, apropo primul copilaș care acum e încă în burtică deja participă activ la toate activitățile mele.

 1. Căror persoane le sunteți recunoscătoare pentru succesul atins?

M-ați uimit cu această întrebăre despre succesul atins. Sincer, nu realizez deocamdată ca pe un succes, mi-am asumat această activitate drept o datorie de a contribui cu cunoștințele mele și intenția de a avea cât mai multă transparență în activitate politică, administrație și gestionarea banilor publici. Consider că avem încă mult de muncit pentru a ajunge la un succes comun cu o capitală europeană și cetățeni mulțumiți. La moment sunt recunoscătoare familiei mele care mă susține,  crede în mine, are răbdare și suportă lipsa mea frecventă de acasă.

 1. Care sunt problemele principale ale oraşului? Ce proiecte intenționați să propuneți la vot, în timpul apropiat, care au menirea să le soluţioneze?

Sunt originară din Chișinău, sectorul Rîșcani/Poșta Veche. Orașul nostru mereu a avut probleme, iar pe an ce trece problemele doar se înmulțesc.

Doar câteva problemele identificate sunt:

 • Calitatea drumurilor și a trotuarelor;
 • Lipsa curățeniei;
 • Transportul public – orarul/numărul unităţilor de transport și calitatea unităţilor de transport;
 • Aspectul orașului;
 • Corupția.

În același timp, din moment ce am acces în Consiliul municipal avem foarte multe solicitări din partea cetățenilor cu problemele construcțiilor ilegale din vecinătatea caselor lor, din partea părinților cu problemele din domeniul educației, din partea pacienților cu problemele din domeniul sănătății, din partea șoferilor – ambuteiajele infernale și multe altele…

În campania electorală de anul trecut, dar și din acest an împreună cu candidatul nostru Domnul Andrei Năstase am avut un program vast de soluții pentru majoritatea problemelor din Chișinău cu implicarea experților atât din țară, cât și a prietenilor noștri din PNL România, care erau gata să ne furnizeze practicile și experții săi cei mai buni, pentru a ne ajuta inclusiv cu finanțări prin înfrățiri și acorduri de colaborare cu orașe model din România. Din păcate alegătorii au ales altfel, dar totuși față de alegătorii care ne-au delegat în Consiliu avem responsabilitate de a acționa constructiv, chiar dacă suntem în opoziție. Avem numeroase proiecte pe care intenționăm să le propunem, problema cea mai mare este acoperirea financiară care nu permite, din cauza deficitului bugetar de 300 milioane.

În pofida acestui fapt intenționăm următoarele:

 • vom insista și susține continuitatea proiectelor europene care au fost stopate;
 • vom încerca să aducem investiții prin înfrățiri și acorduri de colaborare cu primării din România;
 • vom opta pe integrarea suburbiilor în sistemul urban;
 • vom insista pe inventarierea patrimoniului public, care ar putea dubla bugetul municipal;
 • vom înainta un proiect de decizie pentru protejarea zonelor verzi de construcții;
 • vom înainta demersuri pentru reparațiile drumurilor deplorabile, prioritar în preajma instituțiilor de învățământ;
 • am solicitat deja de la direcția transport și conducerea Pieței Centrale amenajarea unei parcări în zona Pieței Centrale cât mai urgent de sărbători;
 • vom solicita un control minuțios a costurilor și meniurilor pentru alimentația copiilor în grădinițe;
 • vom controla executarea bugetului, pentru că optăm pentru transparența distribuirii banilor publici și achizițiilor publice.
 1. Ce neajunsuri are bugetul pentru anul 2020? Vor fi periclitate unele domenii de activitate ori, dimpotrivă, finanțarea în noul an este una promițătoare?

Chișinăul nu poate renaște din propria sărăcie. Ca să supraviețuim trebuie să economisim, iar ca să ne dezvoltăm trebuie să investim. Orașul nostru drag are nevoie de investiții serioase, iar Bugetul municipal este doar pentru supraviețuire.

Bugetul 2020 are multe neajunsuri, începând de la colectarea veniturilor, care nu se majorează de mulți ani din cauza că administrația Primăriei nu are pârghii de colectare a taxelor locale, care nu s-au modificat de mulți ani. Noi, consilierii Platformei DA am propus majorarea taxelor locale la vicii și lux care va avea un impact de creștere a veniturilor la Bugetul municipal cu 30 milioane, dintre care 10 milioane vor fi distribuite suburbiilor adăugător la alocațiile planificate, la reparații de grădinițe, domeniul sănătății pentru dotarea cu utilaje medicale.

În Bugetul municipal 2020 au fost diminuate alocațiile pentru suburbii cu 26 milioane,  în domeniul educației – pentru reparații de grădinițe cu 43 milioane, în domeniul sănătății – pentru dotarea cu utilaje cu 26 milioane, în schimb majorate cheltuielile pentru evenimente culturale cu 17 milioane, pentru protecție socială cu 70 milioane, nu suntem împotrivă compensațiilor și ajutoarelor sociale, dar la moment nu există un mecanism clar de control a acordării alocațiilor, ceea ce poate fi folosit în alte scopuri, totuși suntem în an electoral, de aceea domeniile cu alocații considerabile din Buget le vom urmări cu atenție pentru a contracara încălcările care au fost întreprinse de primarii interimari în anii 2018-2019 prin redistribuirea mijloacelor contrar celor planificate și fără decizia Consiliului Municipal.

 1. Care sfaturi ale părinților și bunicilor, astăzi, vă servesc drept motto în viață?

Tăticul meu (din păcate  a plecat prea devreme de lângă noi), îmi spunea: să faci bine oamenilor, din 10 persoane, minim unul îți va fi recunoscător. Iar bunica mea ne sfătuia: să nu punem mâna niciodată pe bani munciți de alte persoane, nu vor aduce fericirea și nici nu vom înțelege nimic din ei, deoarece în urma acestei fapte vom necăji oamenii și familiile lor.

 1. Ce aţi vrea să le uraţi în Noul An chişinăuienilor şi, în general, întregii ţări?

Chișinăuienilor și tuturor compatrioților din țară și din diasporă le urez căldura sărbătorilor alături de cei dragi inimii să le aducă pace în suflet, bucurii din lucruri mărunte, sănătate cât cuprinde, credinţă în bine și un vot asumat și responsabil.

Un an nou cât mai fericit!

Cu respect,

Președinta Organizației Femei,

Vicepreședinta Fracțiunii Platforma DA din CMC,

Aliona Doroș

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here