DIN PRIMA SURSĂ: INTERVIU CU ANGELA MUNTEANU-POJOGA, CONSILIER MUNICIPAL

0
1438
  1. Aveţi experienţă de prezentatoare radio şi sunteţi licenţiată în filologie. Care a fost motivul din care aţi decis să vă reprofilaţi în domeniul politicii?

Da, am muncit 7 ani la Teleradio Moldova, alți 7 în afara tării, tot în acest domeniu. Deja de 10 ani m-am întors acasă .De ce m-am implicat în politică? Pentru că cuvântul implicare, pentru mine înseamnă prezență de spirit, să te faci auzit, să îi ajuți pe cei care au nevoie, în fond să te dedici societății și scopurilor acesteia. Și asta mi-am propus eu să fac, atunci când am decis să mă implic în politică. Consider, cu precădere, că este de datoria noastră a tuturora să ne ridicăm împotriva injustiției și imoralității, lucru posibil doar având pârghii și putere de decizie. Consider eu că sunt destui cei peste 26 de ani de independență a țării când au decis alții pentru mine. Vrem noi sau nu, viața noastră este influiențată de deciziile politice. Implicarea în politică ne permite să participăm nemijlocit la definirea politicilor în diverse domenii și doar așa putem influiența decisiv viața comunității din care facem parte.

  1. Mulţi dintre cei plecaţi peste hotare revin pentru o perioadă de timp în ţară, o critică şi iarăşi pleacă. Dumneavoastră, o bună perioadă de timp aţi lucrat în Portugalia, având o funcţie decentă – prezentatoare radio. De ce aţi decis să reveniţi în Republica Moldova?

Vreau să menționez că eu am revenit acasă acum 10 ani .Și asta pentru că dintotdeauna m-a durut tot ce înseamnă Moldova. Pentru mine cuvântul acasă, nu poate fi asociat decât cu Moldova. Aici m-am născut, aici îmi sunt părinții, aici au fost bunicii. Eu sunt dintre cei care cred cu prisosință că e cazul să ne răsuflecăm mâinicile și să luptăm pentru bunăstarea acestui petic de pamânt lăsat nouă moștenire de străbuni. Dacă plecăm cu toții cine va mai avea grijă de părinții și buneii rămași? Sigur, este o provocare ceea ce eu mi-am propus, mai ales în condițiile actuale, dar mai știu că dintotdeauna mi-am asumat provocările și deciziile. Și dacă am reușit undeva departe, printre străini, trebuie să reușim și la noi acasă. Chiar dacă sunt conștientă că nu va fi ușor.

  1. Ce proiecte intenţionaţi să propuneţi la votîn anul ce urmeazăşi care va fi impactul lor pentru capitală? Aveţi proiecte menite să crească încrederea femeilor în propriile forţe?

Pentru că fac parte din Comisia socială în cadrul CMC, bineînțeles că mă voi axa prioritar, pe proiecte sociale. Mă preocupă, în mod special, soarta și viitorul copiilor noștri, dar și a bătrânilor. Prezența mea în Comisia pentru copiii aflați în dificultate îmi oferă pârghii în plus pentru proiecte și soluții de îmbunătățire a vieții copiilor orfani, copiilor bolnavi, aflați fără tutela părintească. Chiar acuma lucrez la un proiect, care vizează soarta tinerilor din centrele de plasament, casele comunitare, când ating vârsta de 18 ani. Voi veni cu propuneri legate de deschiderea unor centre de zi pentru copii bolnavi. Voi insista pe implementarea unor practici din afara țării în acest sens. Voi veni cu propuneri concrete pentru a asigura alimentarea calitativă în școli și grădinițe. Iar pentru a contribui la creșterea încrederii femeilor în propriile forțe voi insista pe proiecte ce vizează creșterea oportunităților economice pentru femei, prin reducrea barierelor la inițierea unei afaceri sau dezvoltarea unei afaceri. Proiecte ce țin de facilitarea accesului la investiții și asistență pentru afacerile gestionate de femei. Voi contribui la realizarea politicilor prioritare privind egalitatea de gen.

  1. Schimbarea o fac demnitarii sau ea, în egală măsură, depinde şi de fiecare cetăţean? Ce ar trebui să se schimbe în comportamentul chişinăuienilor, pentru a ajunge mai repede la un Chişinău, care să fie cu adevărat o capitală europeană? Mai multe femei în CMC şi restul organelor de conducere ar fi o soluţie în acest sens?

Da, schimbarea o pot face demnitarii… Dar adevărata schimbare în bine a lucrurilor nu poate fi făcută decât prin implicarea activă a noastră, a tuturor. Cetățenii au dreptul și obligația să cunoască de ce și cum se i-au deciziile. Au dreptul să ceară și să vină cu soluții. După mine, doar atinci când va exista un parteneriat sigur, corect între demnitari si cetățean, atunci cu siguranță putem vorbi de bunăstare. Atunci cănd va fi transparență decizională, consultări publice și atitudine de responsabilitate, atât din partea demnitarilor, cât și din partea chișinăuienilor, atunci putem vorbi de un Chișinău European. Oamenii trebuie să–și schimbe atitudinea, trebuie să se implice și să ceară. Pentru că politicienii nu sunt altceva decât niște funcționari împuterniciți de ei să le rezolve problemele. Vom putea vorbi de o capitală europeană, atunci când vom conștientiza cu toții importanța implicării noastre în viața comunității, din care facem parte. Atunci când vom înțelege că doar implicându-ne, ne îndeplinim obligațiunile morale. Atinci când vom alege să ne pese în detrimentul îndiferenței. Politica moldovenească are nevoie și de femei și de bărbați, pentru că deciziile care se i-au influiențează viața noastră a tuturor în bine sau rău. Când discutăm despre femei și bărbați în politică ne raportăm la egalitate, iar partidele politice, care nu susțin candidatele femei au un rol foarte important în construirea acestei inegalități de șanse. Experiența mea în politică, mi-a întărit convingerea că e nevoie de mai multe femei în viața politică. Echilibrul de gen în decizia publică nu este doar o chestiune de echilibristică. După mine prezența femeilor în viața politică se traduce adesea printr-o viață mai bună. Pentru că participarea femeilor în procesul decizional este garantarea unei democrații eficace, dar și o bună guvernare. Asta însemnând un nivel de trai mai ridicat, o evoluție pozitivă în educație, sănătate și infrastructură, precum și o reducere a corupției politice, fapte demonstrate științific. Și asta pentru că noi femeile avem alte priorități. Cu siguranță mai multe femei în CMC, dar și în alte structuri decizionale ar aduce plus valoare. Noi, femeile suntem mai cu picioarele pe pământ, pe când bărbații sunt mult mai superficiali în abordări. Un vechi proverb sanscrit spune ”Femeia este casa, iar casa este baza societății. Așa cum ne construim casele, la fel ne construim și țara”.

  1. Ce sfaturi oferite de părinţi vă servesc drept motto în viaţă?

Le sunt foarte recunoscătoare părinților mei pentru încredrea în propriile forte, pe care mi-au insuflat-o pentru tot parcursul vieții. Ei mi-au spus mereu că sunt ceea ce sunt, unde sunt ,deoarece eu am hotărât să fiu acolo. Că tot ceea voi realiza pe parcursul vieții mele, va fi determinat, în mare măsură, de acțiunile, pe care le fac sau eșuez în a le face. Că sunt responsabilă, că dețin controlul, că sunt propriul meu șef. Și nu există limite, în afară de cele pe care le permiți ca lumea exterioară să le pună asupra ta și a modului tău de a gândi. Ei mi-au insuflat mereu ideea că viaţa ne aparţine nouă, ea nu este nici a părinţilor, nici a prietenilor noștri. Este doar a noastră și avem dreptul să facem exact ceea ce ne dorim cu ea. Pentru că dacă renunţi la tine, la autenticitatea ta, riști să devii o păpuşă cu sfori ataşate, de care poate oricine să tragă în ce direcţie îşi doreşte. Și toate acestea mi-au rămas ca un motto, de care mă ghidez pe tot parcursul vieții.

  1. Care alte lucruri din biografia Dumneavoastră pot fi cunoscute de către publicul larg?

Că am un fiu, de care sunt foarte mândră și care de fapt este prietenul meu adevărat, cu care mă consult de fiecare dată când trebuie să i-au o decizie importantă. El este cel ce mă inspiră și mă motivează când nu-mi ajunge curaj.

  1. Au rămas în Republica Moldova tinerii cei mai curajoşi? Ce înseamnă curajul, după Dumneavoastră?

Moldova are tineri curajoși. Păcat că pleacă, din an în an, tot mai mulți. Eu îmi doresc enorm ca prin acțiunile noastre să redăm încrederea tinerilor în ziua de mâine. Și voi face tot ce pot în acest sens. Pentru că aici noi am pierdut la multe capitole. Dar fără tineri, despre ce viitor putem vorbi?

Ce înseamnă curajul? Pe vremuri erau considerați curajoși cei care plecau la luptă. Astăzi, curajul ține de asumarea unor riscuri în viața de zi cu zi. De exemplu, oamenii care ies în stradă pentru a protesta față de un regim politic, eu îi consider curajoși. A fi curajos înseamnă să știi să spui ceea ce vrei și totodată, ceea ce nu vrei. Înseamnă să-ți asumi să trăiești după principiile și valorile împortante pentru tine, să exprimi doar ceea ce este adevărat pentru tine și te reprezintă. A fi curajos înseamnă să ai coloană vertebrală.

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here