DIN PRIMA SURSĂ: INTERVIU CU RAISA COTOROBAI, ȘEFA DIRECȚIEI AUDIT INTERN

0
2032
 1. Cum decurge ziua Dumneavoastră de muncă şi care este lucrul cel mai greu în activitatea pe care o desfăşuraţi?

De obicei, ziua mea de muncă începe chiar până a ajunge la birou. Fiind o fire matinală, îmi place să-mi fac anumite planuri pentru întreaga zi, să schițez anumite idei dimineața devreme, în liniște, când ai casei încă dorm sau în timp ce savurez cafeaua.  Activitatea de audit intern presupune o planificare riguroasă, fiind bazată pe analiza de risc. Cu toate acestea, fiecare zi de muncă este o nouă provocare interesantă, cu multe aspecte, care necesită a fi abordate și soluționate din mers, dar și cu multe oportunități de comunicare, cunoaștere și dezvoltare profesională continuă.

Lucrul cel mai greu în activitatea pe care o desfășor este să asist la situații de acceptare a unor riscuri majore de către managementul unităților auditate, ignorând recomandările pe care le înaintează auditorii.

 1. Misiunea Direcţiei audit intern este: „ Acordarea consultanţei şi asigurării obiective privind eficacitatea sistemului de control intern managerial, oferind recomandări pentru îmbunătăţirea acestuia şi contribuind la adăugarea valorii.” La ce aspecte Primăria mai are de muncă?

Da, ați menționat corect, aceasta este misiunea, respectiv motivele existenței Direcției audit intern. Funcția de audit intern reprezintă un element forte al bunei guvernări, activitatea de audit intern ajutând entitatea publică în ansamblu, cât și structurile acesteia prin opinii și recomandări, prin promovarea unui mediu de control adecvat, prin oferirea unui sprijin eficient managerilor. Pentru a-și putea realiza cu adevărat misiunea, auditul intern, la rândul lui, are nevoie de sprijinul managerului entității, de independența funcțională necesară și de valorificarea rezultatelor pe care le generează. Cu primele două stăm bine, și pe această cale îmi exprim gratitudinea față de Primarul General, care conștientizează rolul auditului intern și valoarea adăugată pe care acesta o aduce. Mai avem de muncit asupra implementării recomandărilor auditului și îmi doresc foarte mult să progresăm și pe acest segment, pentru a atinge indicatorul cheie de performanță. Lucru, care cu siguranță se va întâmpla.

 1. Scopul auditului este succesul organizaţiei. Comentaţi citatul lui la Fontaine: „Nici un drum presărat cu flori nu duce la glorie”.

După cum am menționat anterior, auditul intern poate oferi un sprijin eficient entității în atingerea succesului, iar nivelul de credibilitatea părților interesate în activitatea de audit, are un rol crucial aici. Credibilitatea este strâns legată de profesionalismul echipei. Iar pentru a închega o echipă profesionistă și a câștiga încrederea necesară se parcurge un drum lung, deloc presărat cu flori. Nu-mi stă în fire să alerg după glorie. Prefer să realizez lucruri frumoase, împreună cu colegii de echipă, să fim aliniați la standardele profesionale și să ne bucurăm de rezultatele muncii noastre. Doar cei care au mâncat un pud de sare cunosc cât e de dulce mierea – cu acest citat aș comenta citatul lui la Fontaine.

 1. Și totuși, pentru o perioadă ați întrerupt activitatea în Primăria municipiului Chișinău…

Da, așa este. La un moment dat,  fiecare dintre noi are nevoie de o schimbare. „Dacă vreţi ca următorii cinci ani să fie mai buni decât ultimii cinci, trebuie să faceţi nişte schimbări” spunea Jim Rohn.

Doi ani și jumătate am activat în cadrul Ministerului Finanțelor – o instituție cu tradiții și cu o echipă de profesioniști desăvârșiți. A fost o experiență frumoasă, am învățat lucruri noi și în același timp, sper că,  am reușit să împărtășesc experiența mea în procesul de elaborare a politicilor în domeniul controlului financiar public intern. Dar,  totuși am revenit la primărie…

 1. Se spune că bugetul pentru anul 2020 are multe neajunsuri. Direcţia audit intern urmează să ofere unele recomandări la elaborarea bugetului pentru anul 2021? Care vor fi acestea?

În auditul intern nu există expresia „se spune”. Pentru a face anumite constatări trebuie să existe dovezi convingătoare, precum că problema există și este reală, iar recomandările auditului derivă nemijlocit din constatări.

Ați auzit cumva despre bugete perfecte? Mereu se vor găsi părți interesate, nemulțumite de faptul cum a fost proiectat și aprobat bugetul. Nu putem fi perfecți, dar suntem perfectibili. Prin urmare, făcând abstracție de la principiile auditului intern, ca și recomandări generale pot fi menționate următoarele:

– bugetul ar trebui orientat tot mai mult și mai mult spre rezultate, adică planificarea, executarea și raportarea integrală a acestuia pe baza programelor de performanță;

– transparența întregului proces bugetar și utilizarea abordării participative la elaborarea acestuia ar trebui sporite;

– optimizarea/eficientizarea managementului financiar – bugetar, în funcție de puterea financiară a perioadei: fie cu aceleași eforturi bugetare să se realizeze mai mult și mai bine – la efort constant, realizări maxime; fie să se realizeze aceleași activități, dar cu un efort bugetar cât mai scăzut – realizări constante cu efort minim.

 1. Unele întreprinderi municipale înregistrează mari pierderi. Unde mai este de lucru ca serviciile prestate să fie de o calitate mai înaltă şi cu plusvaloare?

Potrivit monitoringului financiar al activității economico-financiare pe anul 2019, întreprinderile municipale și instituțiile medico-sanitare publice în ansamblu au obținut profit net în sumă de 23,2 mil lei,60 la sută dintre acestea înregistrând profit net în sumă de 45,7 mil lei, iar 36 % au generat pierderi de 22,5 mil lei. Atunci când vorbim despre pierderi mari trebuie să știm care este cauza și ce stă la baza acestora – factorii externi, care nu au putut fi ținuți sub control, sau managementul defectuos al riscurilor, nevalorificarea oportunităților?

Pentru ca serviciile prestate să fie de calitate, iar activitatea întreprinderilor una profitabilă trebuie să tratăm cetățeanul ca pe un client, să-l respectăm și să țintim maximizarea satisfacției acestuia. Este necesară, de asemenea, integrarea în gândirea și abordarea managerială a celor „3E”, însemnând economie, eficiență și eficacitate, precum și respectarea principiului „triunghiul răspunderii”, care, de fapt, reprezintă piatra de temelie a bunei guvernări. Astfel, trebuie să fie asigurat un echilibru bine conturat între responsabilitate (ceea ce trebuie să facem), autoritate (puterea de a lua decizii, resursele încredințate) și răspundere (darea de socoteală față de cei care ni le-au încredințat pe primele două). Din păcate, se mai întâmplă ca ultima latură să fie una șubredă, iar de aici poate rezulta și managementul defectuos.

 1. Conduceți subdiviziunea de audit intern a capitalei. Ce înseamnă pentru Dumneavoastră Chișinăul și cum îl vedeți peste 10 ani?

În calitatea mea de locuitor al urbei Chișinăul înseamnă în primul rând acasă, înseamnă orașul meu iubit, cu umeri albi de piatră, de care mă leagă cele mai frumoase momente, amintiri, dar și speranțe.

În calitatea mea de funcționar, parte a echipei care-l administrează, Chișinăul înseamnă pentru mine responsabilitate, implicare și angajament. Peste 10 ani îl văd un oraș prietenos, modern, cu o economie dinamică și oameni dornici să se realizeze aici, acasă.

Mai pot afirma cu încredere că, echipa Primăriei municipiului Chișinău și a serviciilor municipale de specialitate depune tot efortul în vederea atingerii acestui deziderat.

 1. Care sfaturi oferite de părinți vă servesc drept motto în activitate și în viață?

Lucian Blaga spunea că veșnicia s-a născut la sat. Eu aș zice că și înțelepciunea își are sorgintea tot acolo. M-am născut și am crescut la țară, iar educația pe care am primit-o de la părinții mei a fost în spiritul credinței, respectului față de oameni, dragostei față de tot ce este frumos. Printre multele sfaturi înțelepte oferite de bunii mei părinți sunt :

 • Să nu uit niciodată cine sunt, de unde vin și mereu să simt pământul cu tălpile picioarelor
 • Să trăiesc frumos și demn și să caut să însemn ceva bun în viața oamenilor
 • Să mă retrag când simt că nu mai rezonez cu un anumit loc, cu anumite valori, dar mereu să las urme bune și loc pentru bună ziua. „Deal cu deal se întâlnește, darămite om cu om” – vorba lui taică-meu…
 • Să nu-mi fie frică să o iau de la început ori de câte ori va trebui…

Nu le voi uita niciodată, aș vrea să le pot urma pe toate și aș mai vrea să le transmit cu mare drag mai departe, copilului meu…

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.