DIN PRIMA SURSĂ: INTERVIU CU TAMARA MALOGHIN, MEDIC OTORINOLARINGOLOR, UN SECOL ŞI JUMĂTATE DE MEDICINĂ

0
772
  1. Sunteți reprezentanta unei dinastii de medici, Dumneavoastră, soțul, fiii şi nora Dumneavoastră – cu toții ați îmbrățișat medicina. Ce experiență de muncă aveți împreună şi care sunt principalele domenii ale medicinei, pe care le-a cuprins familia Dumneavoastră?

Suntem în domeniul medicinii din anul 1972 și până în prezent, toți împreună avem 152 ani de activitate în domenii precum: chirurgie, anesteziologie-reanimatologie, endoscopie, urologie și otorinolaringologie.

  1. Dacă familia Dumneavoastră are o experiență de 152 de ani, probabil, aveți o mulțime de diplome, ordine şi facilități din partea statului. Care sunt acestea?

Principala recompensă de care avem parte pentru munca titanică depusă pe parcursul întregii activități medicale de 152 de ani este recunoștința și aprecierea pacienților. Din păcate, nu avem parte de diplome, ordine și facilități, deoarece statul mai puțin apreciază munca medicilor.

  1. Puțini părinți vor ca și copiii să meargă pe urmele lor, deoarece cunosc foarte bine problemele cu care urmează să se confrunte aceștia. Cum de ați acceptat ca ambii copii să vă urmeze calea?

Decizia le-a aparținut și noi i-am susținut necondiționat. Copii sunt cei care preiau calitățile și cunoștințele părinților și le aplică în domeniul lor de activitate.

  1. Medicul bun se vede din tinerețe?

Nu există medic bun sau rău, medicina cuprinde studii de durată, nopți nedormite, profesionalism şi muncă titanică. Este important să te dedici totalmente muncii, uneori chiar și în detrimentul familiei. Titlul de medic bun poate fi oferit doar de pacient.

  1. Ce sfaturi în domeniul profesional le oferiți de obicei fiilor Dumneavoastră?

Urmașii mei nu au nevoie de multe sfaturi, deoarece ei se bazează pe experiența si succesele dobândite de către părinți. Este important ca la baza fiecărui specialist să stea omenia, sinceritate și profesionalismul.

  1. Aveți nepoți cu rezultate înalte la învățătură. Nepoțica Dumneavoastră deja îşi face studiile în domeniul medicinei. Ați vrea să fie tot medici şi nepoții? Ce ar trebui să cunoască ei înainte de ași lega viața de medicină?

Eu mi-aş dori ca nepoții mei să meargă pe urmele noastre, însă decizia le aparține. Înainte de ași lega viața de medicină nepoții mei trebuie să știe că este foarte important să depui un efort constant din punct de vedere academic. Un medic trebuie să-și actualizeze în permanență cunoștințele și să-şi asume riscurile și sacrificiile profesiei.

  1. Prin ce se deosebește medicina anilor în care ați început să lucrați de medicina de acum?

În pofida faptului că medicina progresează în permanență şi apar noi metode de investigație și tratament, în Republica Moldova există două probleme majore în medicină, care nu au fost soluționate din perioada începerii practicii medicale, din 1972 și până în prezent: lipsa cadrelor medicale și a salarizării decente.

  1. Ce ar dori să ureze chișinăuienilor dinastia de medici Maloghin în noul an?

În noul an vă dorim sănătate, sănătate și iar sănătate, liniște, lumină și soare în suflet, putere și răbdare.

La mulți ani fericiți!
Cu respect, familia Maloghin.

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here