DIN PRIMA SURSĂ: INTERVIU CU VERONICA HERȚA, CONSILIER MUNICIPAL

0
97
 1. Aveți studii în domeniul finanțelor și ați fost Director General la S.A. „Apă-Canal Chișinău”. Ce v-a făcut să vă implicați în domeniul politic?

De fapt, sunt implicată politic mai mult de 10 ani deja. Iar în această perioadă, anterior de două ori am luat mandatul de Consilier Municipal și o dată cea de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Am renunțat la aceste funcții conform cadrului legal, deoarece am decis să-mi păstrez calitatea de funcționar public, deținută în acea perioadă.

 1. Cu ce probleme se confruntă „Apă-Canal”, de cine și de ce depinde soluționarea lor?

Problemele cele mai mari ale „Apă-Canal” Chișinău țin de situația de la Stația de Epurare, de starea rețelelor de apeduct/canalizare, de optimizarea cheltuielilor și nu în ultimul rând – nemulțumirea consumatorilor care primesc în contul spre plată acea “cotă-parte” pentru apa pe care în realitate nu o consumă. Repartizarea este făcută de gestionarii fondului locativ, cauzele apariției diferenței de volum sunt mai multe și ele nu țin de „Apă-Canal”, dar toată nemulțumirea consumatorilor este îndreptată împotriva întreprinderii, dar la acest subiect o să mai revin.

Țin să reamintesc că întreprinderea implementează la moment Programul de Dezvoltare a Serviciilor de Alimentare cu Apă, proiect în sumă de 62 milioane euro, finanțat de BERD și BEI, dar care are și componenta de grant de 13 milioane de euro din cadrul Facilității de Investiții pentru Vecinătate. Acest Program de Dezvoltare, în caz că va fi implementat în continuare va soluționa o parte din problemele descrise mai sus. Cea mai importantă fiind – rezolvarea problemei mirosului neplăcut de la Stația de Epurare, deoarece conform condițiilor contractului urmează a fi construită o linie nouă de tratare a nămolului (îngroșătoare, metantancuri, etc.).

 1. Ce proiecte intenționați să propuneți la vot în anul 2020 și care va fi impactul lor în capitală?

În primul rând, vom insista pe continuarea proiectelor europene inițiate de Dorin Chirtoacă:

 • Eficiența energetică a clădirilor instituțiilor publice inițial, după care și fondul locativ;
 • Managementul deșeurilor;
 • Continuarea asamblării troleibuzelor, în scopul rezolvării problemei transportului public;
 • Reformarea infrastructurii Regiei „Apă-Canal”, pentru a aduce condițiile existente la standarde europene.

Urmează să vin și cu o soluție în problema, la care am făcut referință anterior, problema care se numește “cota-parte” a volumului de apă nerepartizat, care se regăsește în facturile consumatorilor și care este o nedreptate în primul rând față de consumatorii de bună-credință. Voi propune și alte proiecte ce țin de gestionarea serviciilor publice, educație și sănătate.

 1. Se spune că bugetul pentru anul 2020 are multe neajunsuri. E adevărat? Care sunt acestea?

Bugetul mun. Chișinău pentru 2020 a fost votat în timp record de doar 12 minute, doar că fără a fi respectate normele legale. Fracțiunea PL nu a participat la acest circ, deoarece a fost inclus pe ordinea de zi fără să fi existat Avizul Comisiei Buget, mai mult ca atât, nici nu a fost supus dezbaterilor publice. Motiv din care s-a demonstrat că, inclusiv consilierii, care au ridicat mâna, nu au știut pentru ce au votat. Aici mă refer la situația în care s-au pomenit deportații care nu mai aveau dreptul să călătorească gratuit de la 1 ianuarie, dar mă bucur că am soluționat această nedreptate față de acești oameni, care au cunoscut ce înseamnă Siberii de gheață.

Deficitul real al bugetului pentru 2020 este extrem de mare – 546,2 mln lei, iar în aceste condiții urmau a fi discutate cheltuielile și stabilite prioritățile corect. Bugetul rămâne a fi unul extrem de auster, ceea ce demonstrează încă odată că doar continuarea proiectelor europene inițiate poate asigura dezvoltarea orașului.

 1. Mai multe femei în politică înseamnă…

Mai multe femei implicate în viața socială, în primul rând, înseamnă mult mai multă integritate și moralitate. Iar în cazul în care sunt implicate încă și în politică, înseamnă mai multe inițiative și capacitate de a transforma lumea din jurul ei, fie că este vorba despre un Minister, o entitate economică, un Consiliu sau o Primărie. Doar că implicarea femeilor în politică nu poate veni doar din faptul că așa a recomandat Comisia de la Veneția, nu recomandările contează. Ceea ce contează cu adevărat este susținerea familiei, susținerea echipei din care faci parte și, nu în ultimul rând, dorința de a învăța și a te perfecționa continuu.

 1. Care este cea mai mare realizare a Dumneavoastră, cu care vă mândriți în mod deosebit?

Dacă e să vorbim pe plan profesional, atunci e probabil faptul că în timp de un an și 8 luni, perioada în care am fost director la SA „Apă-Canal” Chișinău, cu toate piedicile puse, am reușit două lucruri majore: evitarea falimentului întreprinderii și deblocarea proiectului de modernizare a întreprinderii în valoare de 62 mln. euro finanțat de BERD și BEI.

 1. Ce sfaturi oferite de părinți și bunici vă servesc drept motto în activitatea de la Primărie și, îngeneral, în viață?

De la bunei și părinți mi-au rămas două fraze care cu siguranță m-au ajutat să depășesc diferite situații și plăcute și mai puțin plăcute de-a lungul vieții de până acum. Acestea sunt: “când îți e greu gândește-te că sunt alții cărora le este și mai rău, iar când îți e bine, gândește-te că sunt alții cărora le este și mai bine ” iar cea de a doua este:  “dacă nu poți face un lucru ca lumea, atunci mai bine nici nu te apuca de el”.

 1. Dacă ar fi să vă faceți autobiografia, ce ați include în ea?

Fiecare dintre noi a trecut prin diferite situații și provocări care l-au marcat, la fel ca și pe mine. Cred că anume asemenea momente ne întăresc caracterul și ne motivează să mergem înainte, să nu cedăm. Anume despre asta ar fi autobiografia, fiindcă corect este să conțină nu doar momente de glorie sau succes, dar și situațiile de criză, obstacolele care m-au format ca persoană.

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here