ION URSU: „LEGEA E UNA PENTRU TOȚI…”

0
186

Vă propunem un interviu din care aflați cu ce surprize va veni Primăria Chișinău în noul an, despre un nou gen de sport în Republica Moldova, la competițiile căruia vin sportivi din 7 țări europene, despre integritatea funcționarilor de stat și responsabilitatea fiecăruia dintre noi. La aceste subiecte ne vorbește Ion Ursu, specialistul din cadrul Primăriei Chișinău, care a pus bazele disciplinei AutoCross în Moldova.

Alo, Capitala: Care este motto-ul cu care începeţi dimineaţa?

Ion Ursu: „Ai grijă de caracterul tău, pentru că el va influența destinul tău…viața ta.” de Frank Outlaw și „Politica, o vocație și o profesie.” de Max Weber.

Alo, Capitala: Cum decurge ziua Dumneavoastră de muncă în cadrul Primăriei şi care este lucrul cel mai greu în activitatea pe care o desfăşuraţi?

Ion Ursu: „Ziua de lucru începe la 8:00 și se termină la 17:00. Fiecare zi este diferită, având în vedere volumul de dosare, petiții și demersuri. În dependență de materialele în lucru, planific ziua cât pe cât e posibil mai corect, pentru eficientizarea lucrului, care poate fi asigurat doar printr-un plan bine pus la punct și confortul condițiilor de muncă. Cel mai greu lucru este practica judecatorească neuniformă, care dă peste cap examinarea cauzelor în instanța de judecată, or, crează precedente periculoase, ce prejudiciază considerabil patrimoniul orașului Chișinău.”

Alo, Capitala: Ne puteţi spune mai multe despre scopul, sarcinile şi realizările AutoCross?

Ion Ursu: Autocross este o disciplină de auto sport profesional, în cadrul federației de automobilism din Republica Moldova. Autocrossul pune accentul pe concurența în condiții de siguranță și participarea activă a mai multor mașini. Este o competiție, în care conducătorii auto parcurg un traseu cu o suprafață grunjoasă, cu cotituri. În Republica Moldova Autocrossul este într-o dezvoltare ascendentă. În ultimii ani se organizează evenimente la nivelul celor din Campionatul European de Autocross, practica fiind preluată din Europa, cu participarea piloților din 7 țări, incusiv Republica Moldova. În 2020 nu am avut posibilitatea să desfășurăm competițiile, având în vedere situația pandemică de Covid-19. Sperăm că în 2021 va fi permisă organizarea evenimentelor date.”

Alo, Capitala: Care este gradul de corupţie în Republica Moldova şi ce ar trebui să facă un cetăţean onest, dacă situaţia îl constrânge să primească ori să ofere mită? Practica căror ţări ar putea fi preluată în contextul diminuării nivelului de corupţie de la noi?

Ion Ursu: „Consider că în Republica Moldova corupția se află la nivelul mediu, existând în 50% din instituțiile de stat. Pentru un viitor mai bun aici, acasă, un cetățean onest va reclama situțiile în care a fost constrâns să ofere mită. Evident că, dacă nu va primi mită, deja e un prim pas de dezvoltare a societății. Consider că Germania sau Norvegia sunt cele mai relevante exemple pentru Moldova. Corupția trebuie prevenită la toate nivelele, începând cu instituțiile ce guverneaza Moldova.”

Alo, Capitala: Ce ştire, noutate de la Primărie ne puteţi spune, cu care am putea să preocupăm chişinăuienii pe parcursul lunii februarie? Dar, în general, pe parcursul lui 2021, cu ce surprize va veni Primăria Municipiului Chişinău?

Ion Ursu: „Primaria mun. Chișinău în 2021 va continua acumularea resurselor financiare prin expunerea la licitație a locurilor pentru gherete, panouri publicitare, terenuri. Cred că surpriza va fi noul plan urbanistic general al or. Chișinău, ce va stabili reguli urbanistice noi.”

Alo, Capitala: Cu ce realizare profesională vă mândriţi în mod deosebit?

Ion Ursu: „Nu pot spune că mă mândresc deosebit cu realizarile profesionale, dar una din realizarile frumoase a fost anularea în instanța de judecată a unor acte asupra cărora planau dubii de legalitate. Prin anularea lor, am revenit la pozitia ințială și am întors în proprietatea municipala unele terenuri.”

Alo, Capitala: Care sfaturi părinteşti vă sunt de folos la orice pas în viaţă şi în activitate?

Ion Ursu: „Legea e una pentru toți, să fiu imparțial, și corect.”

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here