DIN PRIMA SURSĂ: IULIANA ORLIOGLO: „ZILNIC SUNTEM BOMBARDAȚI CU SUTE DE MESAJE ȘI ȘTIRI, ȘI ADESEA CĂDEM ÎN CAPCANA UNOR ȘTIRI FALSE”

0
960

Pot aduce tinerii schimbarea în societate? Fiecare funcție înaltă are și asistenți, oameni tineri, energici și talentați,care au un rol enorm în ceea ce înseamnă buna desfășurare a activității instituției. Astfel este și Iuliana Orlioglo, asistenta Viceprimarului Angela Cutasevici. Un exemplu demn de urmat pentru fiecare tânăr. Ce face la Primărie, despre studiile de peste hotare, responsabilitatea în lucrul cu oamenii și cum își petrece timpul liber vedeți în interviul de mai jos.

Capitala: Cum arată ziua Dumneavoastră de muncă şi care este lucrul cel mai greu în activitatea pe care o desfăşurați?

Iuliana Orlioglo: „Ziua mea de lucru este mereu diferită: într-o zi ea poate începe cu ședințe, alteori cu rapoarte, iar câteodată cu concepte pentru campanii de informare sau evenimente.

În niciuna din zile task-urile mele nu arată la fel, iar asta presupune noi provocări pentru mine și învățarea unor aspecte noi, ce ține de administrație publică sau lucru cu cetățenii. Adesea lucrăm în ritm alert, iar asta cred că este unul dintre cele mai complicate lucruri, pentru că sunt zile când nu ai timp nici de acel ,,moment de respiro’’.

Alo, Capitala: De pe băncile facultății, ați pășit în domeniul public și activați la Primărie, care sunt cele mai importante lucruri, pe care le-ați învățat?

Iuliana Orlioglo: „Înainte de a activa la Primărie, am activat și în mediul privat și am făcut mai multe internshipuri, iar munca în acele instituții este complet diferită. Dacă într-o instituție de marketing sau PR ai un public țintă pentru care scrii, la Primărie responsabilitatea este mult mai mare, pentru că scrii pentru publicul larg, adică pentru cetățeni. Deși din școală am învățat că orice punct și virgulă contează, la Primărie am înțeles că îți asumi toată responsabilitatea pentru discursul sau comunicatul pe care-l publici, pentru că orice mică greșeală poate provoca interpretări greșite. Recunosc că sunt departe de domeniu administrării publice și de conceptul de birocrație, dar aici am învățat cât este de important să ții cont de tot felul de: regulamente, dispoziții, decizii, aprobări ale comisiei. În domeniul public, interacționezi în fiecare zi cu oameni diferiți, care își doresc să fie ascultați, iar aici îmi sunt de folos cunoștințele mele în comunicare și relații publice. De asemenea, am învățat să fiu foarte atentă la orice detaliu, să verific și să consult un document de mai multe ori.”

Alo, Capitala: Ați ales să vă faceți studiile la Bucureşti. De ce trebuie să țină cont tinerii care decid să facă o facultate peste hotare?

Iuliana Orlioglo: „Mereu mi-am dorit să-mi fac studiile peste hotare, dar știam că aceste studii impun și anumite costuri atât pentru educație, cât și pentru trai. Pandemia a avut și un avantaj pentru studenți, pentru că aplicarea la universitate se realiza online și studiile tot. Atunci, am decis ferm că acum e momentul potrivit și am aplicat la specialitatea dorită și mi-am încercat norocul. Am aplicat la o singură universitate și la o singură facultate, în final am fost acceptată la bursă și buget.

I-aș încuraja pe tineri să-și urmeze visul și să nu facă o facultate de dragul diplomei, dar pentru că simt că vor să învețe ceva nou și pentru că într-adevăr le place acest domeniu. Eu m-am abonat la toate paginile facultății și am cercetat în totalitate programul de studiu, m-am abonat și la grupuri pe facebook, așa ca : Admitere basarabeni în România și acolo găseam multe răspunsuri la întrebările mele. Dar cred că cel mai important aspecte este: propria dorință de a învăța, iar în rest lucrurile se rezolvă.”

Alo, Capitala: Vă faceți studiile la Comunicare şi Relații Publice. Omul de afaceri Alvin Adams, fondatorul a ceea ce azi cunoaştem ca   Adams Express Company spunea: „Relațiile publice sunt componenta cheie a oricărei acțiuni, în aceste zile de comunicare instantă şi de cetățeni curioşi.” Cum vedeți Dumneavoastră rolul comunicării şi al relațiilor publice în societatea contemporană?

Iuliana Orlioglo: „Comunicare reprezintă un instrument cheie în viața de zi cu zi și a avut o importanță majoră dintotdeauna. În societatea contemporană, oamenii au nevoie de o abordare personală și de o conexiune emoțională cu un produs, brand, sau lider politic. În acest context, mesajul pe care dorim să-l transmitem trebuie să fie unul bine formulat și trebuie să înțelegem care este publicul nostru țintă. Într-adevăr zilnic suntem bombardați cu sute de mesaje și știri și adesea cădem în capcana unor știri false. Astfel, este foarte important cui ne adresăm și cum comunicăm pentru a nu lăsa loc de informații eronate care se transformă în știri de prost gust.”

Alo, Capitala: Cât de importantă este experiența obținută la Purple?

Iuliana Orlioglo: „În cadrul companiei Purple am activat în calitate de manager de proiect, iar asta a presupus coordonarea mai multor  proiecte. Cert, este că nu avusem până atunci vreo experiență anterioară în managementul proiectelor, dar a fost o bună provocare pentru mine. Grație companiei Purple, am învățat că trebuie să-mi dezvolt abilitățile de lider și să am mai mult curaj pentru a dezvolta pe viitor proiecte.”

Alo, Capitala: Care sfaturi părinteşti vă servesc drept motto în activitate şi în viață?

Iuliana Orlioglo: „Mama și mătușa mea m-au învățat mereu să lupt pentru visele mele și să am curaj. Grație lor am realizat că orice provocare, cu care mă confront, trebuie să o transform într-o oportunitate de dezvoltare. Tot mama, mereu mi-a zis că indiferent de situație trebuie să lași loc de bună ziua pentru oamenii care te înconjoară.”

Alo, Capitala: Cum vă petreceți timpul liber?

Iuliana Orlioglo: „În timpul liber îmi place să mă plimb, pentru că un profesor din cadrul facultății îmi spunea: Dacă vrei să faci ceva, ieși din casă, mergi, admiră, iar inspirația și oportunitățile le poți zări după colț. Îmi place să citesc despre nutriție și public speaking și, desigur, să petrec timpul cu cei dragi.”

Alo, Capitala: Dacă ați avea o putere, astfel încât o dată la zece ani să vă puneți o dorință şi aceasta imediat să se împlinească, ce dorință ați avea acum?

Iuliana Orlioglo: „Sunt persoana care încă mai crede în legea universului și că gândurile pe care le ai se pot materializa, însă contează cum  îți formulezi dorințele tale. Cea mai mare dorință a mea acum este ca lumea să revină la normalitate și ca cei dragi mie să fie mereu sănătoși. Ca fiecare persoană acum îmi doresc să nu mai existe regulile de distanțare socială și să-mi pot îmbrățișa familia și să ne întâlnim cât mai curând la acele reuniuni de familie.”

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here