Pe lângă dorința de a munci, pentru atingerea succesului, contează și experiența. Despre încrederea acordată de către cetățeni, principalele proiecte realizate și prioritățile pentru anul 2021 ne vorbește Vladimir Munteanu, Primar cu o experiență de 10 ani .

Alo, Capitala: Fiecare localitate are legenda sa, unele au chiar câteva legende. Care este legenda cea mai veridică a orașului Codru?

Vladimir MUNTEANU:Se spune că Rădăcinile istorice ale oraşului Codru, se trag de pe vremea lui Vasile Lupu, când acesta la 4 august 1641 semnează actul de domnie prin care satul Chişinău şi localitatea din vecinitatea sa (inclusiv Schinoasa, primul toponim al aşezării Codru) treceau în posesia mănăstirii “Sfânta Vineri” din Iaşi. În anul 1642 pârcălabii de Lăpuşna Fotie şi Draguş descriu conturarea concretă a hotarului dintre Chişinău şi Schinoasa. Potrivit legendei Toponimul Schinoasa (literar – Spinoasa) parvine de la Spinea (nume de bărbat întâlnit încă pe timpurile lui Alexandru cel Bun), unul din posesorii-primi ai acestor pământuri, dar nu putem remarca și faptul că aceste pământuri sunt împrejmuite de diverse specii de tufărișuri și plante spinoase, fapt pentru care toponimul Schinoasa își merită denumirea.

Alo, Capitala: În 2020 Primăria Chișinău a alocat suburbiilor sume de bani mai mari decât în ceilalți ani, pentru realizarea proiectelor prioritare din aceste regiuni. Unele proiecte începute în 2020 urmează să fie continuate pe parcursul anului curent. La Codru Primăria a alocat 3 mil. de lei pentru construirea canalizării pluviale din străzile Livădarilor și Izvoarelor. La ce etapă se află acum lucrările?

Vladimir MUNTEANU:Acest proiect este unul foarte complex. Termenul de executare a lucrărilor este de 3 ani și semnarea contractului a avut loc în anul 2020. Lucrările se află în proces de executare în măsura posibilităților în perioada rece a anului, iar suma alocată de 3 milinoane de lei pentru realizarea acestui obiectiv a fost deja valorificată anul curent.

Alo, Capitala: Ce alte proiecte ați reușit să realizați în anul pandemic 2020?

Vladimir MUNTEANU:Anul 2020 a fost unul nemilos. Din cauza anumitor circumstanțe mai multe obiective de mare importanță nu au putut fi finalizate în termenii stipulați în contracte. Totuși am reușit să facem:

  • 2 proiecte pentru a le putea executa  deja în anul 2021. Un proiect este dedicat Grădiniței nr. 194 din oraș care va asigura instituția cu sistem antiincendiu, semnalizare, pază și supraveghere video. Celălalt proiect este destinat construcției unui teren de baschet și reconsctrucției unui teren de minifotbal din str. Schinoasa Deal, 7.
  • De asemenea, în anul 2020, au fost instalate 5 stații de așteptare pe str. Costiujeni.
  • Au fost demarate lucrările pentru construcția drumului din str. Câmpului, o strădă importantă pentru oraș, deoarece este unicul drum care duce spre cimitir.
  • Au fost realizate lucrări de restabilire a iluminatul stradal pentru m18 străzi din oraș.
  • Rețeaua de apeduct de la Grădinița nr. 194 a fost renovată, și au fost reparate capital 2 pavilione de pe teritoriul instituției preșcolare.
  • În parcul Public Scoarul Codru au fost reparate anumite porțiuni de pavaj, scările și amenajate alte porțiuni cu pavaj nou.
  • În luna septembrie și octombrie am inițiat lucrări de reparație pentru mai multe străzi, pe care sper să le finalizăm anul acesta cu succes.

Alo, Capitala: Ce priorități aveți pentru anul 2021?

Vladimir MUNTEANU:În prim plan este finalizare obiectivelor, care au fost transferate pentru anul 2021 și evident asigurarea desfășurării lucrărilor pe șantierul de lucru din str. Livădarilor.

Din obiectivele noi, fac parte:

 – reabilitarea rețelelor inginerești din str. Molocanilor, str-la 1 Molocanilor, str-la Schinoșica, str. Drumul Schinoasei, 60, 56 și o porțiune din str. Galați. În acest sens intenționăm să colaborăm cu specialiștii din cadrul instituției APĂCANAL pentru a asigura executarea lucrărilor într-un ritm mai accelerat.

– după executarea lucrărilor de reabilitare a rețelelor inginerești din str. Molocanilor, vom purcede la procedura de realizare a lucrărilor de reparație capitală a drumului pe segmentul dat.

– construcția canalizării menajer-fecaloide din str. Haiducilor

– construcția rețelei de apeduct și canalizare din str. Costiujeni 5/5

– proiectarea str. Pomicultorilor și amenajarea cuvetei râulețului din str. Schinoasa Vale până la str. Câmpului, sunt obiective pe care de mai mulți ani dorim să le implimentăm și întâmpinăm anumite obstacole. În anul 2020 pentru aceste proiecte a fost anunțată o procedură de achiziție, însă aceasta a fost contestată de câteva ori și nu s-a soldat cu succes. Astfel, planificăm ca în anul curent să avem rezultate pozitive în legătură cu aceste proiectări.

Alo, Capitala: De ce sumă de bani este nevoie, astfel încât să poată fi construit terenul de baschet și reconstruit terenul de mini-fotbal din str. Schinoasa Deal 7?

Vladimir MUNTEANU:Suma estimativă a acestui proiect este de 1985652 mdl. În data de 17 februarie, Primăria or.Codru a anunțat o procedură de achiziție pentru obiectul dat, însă procedura a fost anulată din cauza neaprobării surselor financiare de către Consiului orășenesc. Totuși, sperăm ca în cel mai scurt timp, sursele financiare să fie aprobate și să purcedem la începutul verii la realizarea propriu-zisă a lucrărilor de construcție.

Alo, Capitala: O altă problemă este transportul public din regiune. S-au schimbat lucrurile spre bine după adresarea Dumneavostră la Primarul de Chișinău?

Vladimir MUNTEANU:Din câte cunoaștem, această problemă nu este asociată doar cu orașul Codru, majoritatea suburbiilor întâmpină dificultăți la acest capitol, iar soluția optimă, care se solicită din partea autorităților municipale trebuie să satisfacă un număr mai mare de pasageri. Cred că de mai bine de 2 ani scriem adresări oficiale către Direcția Generală Transport Public și Căi de Comunicație pentru soluționarea acestei probleme, iar anul acesta am solicitat de la Primarul General implicare și sperăm ca în curând să fie prezentat un plan de acțiuni concret pe marginea acestui subiect. Pot spune că această problemă nu poate avea doar soluții temporare, un mijloc de transport public sau două în plus, acest lucru nu asigură accesul la transport public pentru majoritatea locuitorilor. Este nevoie de un sistem bine planificat și în interesul cetățenilor. Din nefericire, legea nu ne oferă competențe directe de a contribui la soluționarea acestei probleme. Astfel, suntem în impas și continuăm să solicităm soluții până la obținerea unui rezultat bun.

Alo, Capitala: Sunteți Primarul orașului deja de ani buni. Care sunt cele mai mari realizări cu care vă mândriți în mod deosebit?

Vladimir MUNTEANU:Cred că una din cele mai mari realizări ale mandatului de 10 ani deja, este asigurarea locuitorilor cu iluminat stradal. Codru este un oraș cu o întindere mai puțin  proporționată și a fost destul de anevoios să achiziționezi lucrări de construcție a iluminatului stradal pe porțiuni. Dar în final, suntem mulțumiți de rezultat, cea mai mare parte a orașului este iluminată. De asemenea, realizarea lucrărilor de construcție și reparație a mai multor străzi nu poate fi umbrită, deoarece la începutul mandatului drumurile erau într-o stare nu tocmai bună.

Alo, Capitala: Fiecare oraș și comună are personalități, care i-au dus faima în țară și în lume. Cu ce personalități se mândrește orașul Codru?

Vladimir MUNTEANU:Orașul Codru are multe personalități de seamă, atât pe plan politic și social cât și pe cel cultural. Foști miniștri, deputați, directori de instituții, cântăreți și numeroși artiști au reprezentat Republica Moldova dincolo de hotarele ei.

Alo, Capitala: Primăria poate exista în afara politicii sau politica este indispensabilă activității unei Primării?

Vladimir MUNTEANU:Legea privind administrația publică locală se axează pe satisfacerea intereselor locuitorilor în măsura posibilităților legale, iar acest fapt poate fi realizat și fără activitatea unor actori politici. Dacă e să ne referim la activitatea Primăriei, nu cred că elementul politic este decisiv sau, cel puțin, n-ar trebuie să fie. Cu toate acestea, factorul politic este prezent în cadrul  Consiliului orășenesc, majoritatea consilierilor făcând parte dintr-un anumit partid politic. Chiar dacă activitatea Consiliului derivă dintr-un cadru politic, ea nu trebuie să prevaleze interesului primordial al cetățeanului.

Alo, Capitala: Care sfaturi părintești vă servesc drept motto în viață și în activitate?

Vladimir MUNTEANU:Cel mai bun sfat primit de la părinți, care mă călăuzește în ativitatea mea zilnică este stima, respectul și corectudinea față de oameni.”

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here