LILIANA ROTARU: „DE MULTE ORI, SĂRĂCIA E LA FEL DE REA CA VIRUSUL”

0
89

În interviul de azi discutăm despre copiii nevoiași și abandonați, sărăcia din Republica Moldova și consecințele ei, excrocheriile de pe Internet, cum să nu cădem pradă hoților online și cum putem face o donație pentru oamenii, care într-adevăr au nevoie de ajutor. Despre experiența de 16 ani a CCF Moldova aflăm de la președinta asociației, Liliana Rotaru.

ALO, CAPITALA: Care sunt valorile ce stau la baza activității AO „Copil, Comunitate, Familie”?

LILIANA ROTARU: „Valorile noastre sunt: Excelența (în sensul profesionismului), Integritatea (în sensul corectitudinii și onestității) și Curajul.

De foarte multe ori, avem nevoie de curaj pentru a promova cauza unei familii sau pentru a  solicita autorităților să-și facă lucrul mai bine. Avem nevoie de onestitate și, deoarece lucrăm cu familii care într-adevăr au nevoie, credem cu tărie că este o valoare de bază în tot ceea ce facem. Excelența sau profesionismul ne ghidează când încercăm să sprijinim o familie. Dacă am fi nehotărâți în calitatea muncii noastre, bineînțeles că, nu am fi eficienți.”

ALO, CAPITALA: Există mai multe asociații, care au grijă de copil și familie. Ce o deosebește pe CCF Moldova de alte organizații cu același grup țintă?

LILIANA ROTARU: „Este foarte important să existe cât mai multe organizații nonguvernamentale, care lucrează pe dimensiunea copil și familie. Colaborăm cu multe organizații de acest fel, la toate cele trei nivele: local, național și internațional. Colaborarea este binevenită, pentru că ne ajută să facem schimb de opinii, să învățăm unii de la alții, să elaborăm soluții sau să pledăm împreună pentru schimbări.

Dacă e să vorbim despre ce ne deosebește, din perspectiva mea, aș menționa un lucru, de care suntem cu modestie mândri – noi lucrăm și la nivel individual cu familiile, sprijinindu-le să acceseze servicii sau consiliindu-le, reprezentând familia în fața autorităților, uneori în instanță, ajutând-o, inclusiv material. La polul opus, suntem prezenți și la nivel național – la schimbarea și la reforma sistemului, prin participare la dialogul politic, la dialogul public și la schimbări de politici sociale și educaționale. Respectiv, reușim să facem transferul din ambele părți. De multe ori, autoritățile, poate, nu cunosc detaliile, ce se întâmplă la nivel local și venim cu acestă informație prin rapoarte, prezentări sau participări în grupurile de lucru. Alteori, schimbările în legislație ajung foarte târziu la familii. În asemenea cazuri suntem mesagerul, care tranportă mesajul înapoi.”

ALO, CAPITALA: În pedagogie există triunghiul „elev-familie-școală”. Dacă acest triunghi funcționează bine, avem și un copil care se dezvoltă armonios. Ce aspecte presupune buna funcționare a triunghiului „copil-comunitate-familie”?

LILIANA ROTARU: „Figura geometrică cea mai potrivită, în cazul nostru, ar fi cercul. Ne dorim ca fiecare copil să crească într-o instituție de tip familial. Familia iubitoare, sigură și protectivă este mereu alături de copil, îl înconjoară. Această familie, la rândul ei, este situată în comunitate. Comunitatea trebuie să ofere acces la servicii de calitate (o școală bună, servicii de sănătate accesibile, servicii de divertisment, servicii sportive, etc). În calitate de comunitate mai largă este întreg statul, care se asigură că politicile sunt pro copil, că bugetarea se face pentru a sprijini familia și copilul. Din punctul meu de vedere, acest cerc, care este o figură a armoniei și a unui continuu întreg, reprezintă cel mai bine noțiunile Copil-Comunitate-Familie. ”

ALO, CAPITALA: Câți copii ați reușit să ajutați de la fondare, din 2004, și câte orfelinate au fost închise datorită activității Dumneavoastră?

LILIANA ROTARU: „Din 2004, de când am început să activăm, și până la sfârșitul anului 2020 am reușit să lucrăm direct cu 5800 de copii și cu familiile lor. Expresia „a lucra direct” înseamnă că am prevenit separarea acestor copii de familie, i-am ajutat să revină în familiile lor biologice sau la rude, fie am sprijinit autoritățile să dezvolte servicii alternative de tip familial, unde acești copii au putut să se întoarcă. Cu fiecare copil s-a lucrat cel puțin 12 luni, iar cu unele familii am colaborat chiar și mai mult de doi ani. Vorbind de instituțiile rezidențiale, care au fost închise în urma activității noastre, nu sunt orfelinate propriu-zise, fiindcă mai puțin de 4 % din copiii de acolo sunt orfani, dar și ei au rude sau prieteni de familie. Împreună cu autoritățile publice locale și centrale am reușit să închidem 10 instituții rezidențiale. Acum lucrăm cu trei instituții, în care sunt plasați copii de vârstă preșcolară. Bineînțeles că, reforma va continua și mă bucură faptul că această reformă de a asigura fiecărui copil o familie nu este un proiect al unui ONG sau al unui grup de ONG-uri, dar este politica Republicii Moldova și a devenit o direcție prioritară pentru statul nostru.

Pentru instituțiile rezidențiale statul nu cheltuie prea mulți bani, dar la ieșirea din aceste instituții, de multe ori, copii au traume iremediabile, pentru că ființa umană nu este creată să trăiască în medii instituționalizate, cât de bune nu ar fie acestea. Fiecare copil și fiecare adult vrea să aibă alături oameni apropiați, permanenți, constanți. Pentru această stare de lucruri pledăm și luptăm la CCF Moldova.”

ALO, CAPITALA: Cum decurge campania socială „Cu grijă față de copii!”? Pandemia i-a făcut pe oameni mai darnici sau dimpotrivă?

LILIANA ROTARU: „Pentru că grija față de copii nu poate să înceapă și să se termine în jurul Crăciunului sau Paștelui și pentru crearea unui continuu, am gândit campania respectivă ca pe o campanie de un de zile, deși, de obicei, campaniile sunt mult mai scurte. Ne-am propus în 12 luni să ajutăm aproximativ 700 de copii și acum suntem la mijlocul perioadei planificate.

Pandemia, reducând veniturile, a afectat foarte mult susținătorii și donatorii noștri (companiile și agenții economici și-au redus activitatea, multe persoane și-au pierdut locul de muncă sau au avut o pauză de câteva luni). Un lucru foarte important, pe care de multe ori îl uităm, este că toată țara practic a stat cu respirația întretăiată și oamenii erau foarte anxioși să vadă ce se va întâmpla. Fiecare om a avut probleme cu școala copilului, cu starea sănătății celor dragi și aceste lucruri nu au avut cum să nu ne afecteze. Pe de altă parte, în 2020, pentru prima dată am reușit să colectăm resurse financiare pentru ajutorul sistemului medical. Am colectat aproape 200 000 de dolari, care au fost direcționați spre echiparea a patru spitale, pentru oferirea echipamentului de protecție, pentru acoperirea transportului personalului, care se deplasa în instituțiile rezidențiale și venea din afara orașului. Ne-a impresionat foarte mult modul în care oamenii s-au mobilizat. Sper că odată cu ieșirea din pandemie oamenii vor reuși să identifice resurse de timp și finaniare, cu care să se implice în munca noastră.

Și încă un lucru foarte important. Să nu uităm – de multe ori, sărăcia e la fel de rea ca virusul. Poate este mai puțin vizibilă, dar reușește să surpe, să erodeze speranța oamenilor, visele lor pentru copii, optimismul și planurile de viitor. Bineînțeles, trebuie să sprijinim oamenii să iasă din sărăcie. Cu sărăcia vin o mulțime de alte probleme: violența domestică, abuzul de alcool și alte substanțe nocive, probleme de sănătate fizică și mentală și riscuri pentru copil (de violență sau abandon). Toate aceste probleme ar putea fi diminuate sau eliminate complet, dacă s-ar asigura un minim de existență, în care oamenii să știe că au ce să le pună copiilor a doua zi pe masă și că vor avea un acoperiș deasupra capului.”

ALO, CAPITALA: Cum pot face și cititorii noștri o donație?

LILIANA ROTARU: „Vă mulțumesc pentru întrebare și sper foarte mult ca urmăritorii dumneavoastră să fie inspirați de poveștile și istoriile de pe pagina noastră: ccfmoldova.org. Avem și un site special, dedicat donațiilor:  donatii.md. Pe acest site găsiți în jur de 10 modalități de contribuție, de donații și veți vedea și istorii, prin care raportăm cum au fost utilizați banii donați până în prezent.”

ALO, CAPITALA: În ultima vreme, în rețelele de socializare (Facebook, Instagram) activează mulți excroci. Astfel, ei pun anunțuri prin care spun, de exemplu, că au avion mâine, operația e costisitoare și au nevoie urgentă de bani. Că e o excrocherie și o modalitate de manipulare foarte primitivă, e clar ca bună ziua. Întrebarea mea este, cum pot cititorii noștri să se asigure că în spatele unui anunț stau într-adevăr oameni care au nevoie de ajutor?

LILIANA ROTARU: „E foarte greu să ne dăm seama dacă e un caz real sau nu. Nu trebuie să excludem că sunt oameni de bună credință, care au o problemă de sănătate și nu au știut altfel cum să-și adune acei bănuți, pentru a pleca în altă țară, pentru intervenție sau analize. De aceea, bănuiesc că un mic procent din aceste cazuri, posibil, sunt cu bună credință. Le-aș recomanda cititorilor, mai ales dacă sunt abordați direct, să le sugereze acestor persoane să se adreseze la o organizație sau la o instituție de stat, pentru a solicita ajutor într-o manieră organizată. Organizația de profil, mai întâi, verifică veridicitatea istoriei persoanei și, datorită experienței și partenerilor pe care îi are, șansele adunării banilor necesari sunt mult mai mari.

Cazurile de pe Facebook nu sunt verificate și putem avea încredere în ele numai dacă ajutorul este solicitat de o persoană apropiată, de o rudă, de o persoană, pe care o cunoaștem bine și suntem siguri că oamenii care solicită ajutorul într-adevăr se confruntă cu probleme. ”

ALO, CAPITALA: Cu ce parteneriate vă mândriți?

LILIANA ROTARU: „Numărul partenerilor este foarte mare precum și realizările comune. O experiență frumoasă avem cu Fundația din Marea Britanie Hope and Homes for Children sau HHC Marea Britanie, cu care nu suntem doar parteneri, dar, pe care îi reprezentăm în Moldova din 2005, deja de 16 ani, și de la care am învățat foarte multe. Am preluat programul lor și metodologia de reformare a sistemului rezidențial de îngrijire a copilului, de reintegrare a copilului în familie și de sprijin și suport pentru familia, în care este reintegrat. Ne-am ghidat mereu în activitate de experiența lor și le suntem recunoscători pentru sprijinul metodologic și financiar. Pe lângă HHC Marea Britanie, avem sute de parteneri importanți, enumerarea cărora ar răpi prea mult timp. Din acest considerent am ales să mă limitez doar la Marea Britanie, cu care avem o legătură specială.”

ALO, CAPITALA: Ce campanii aveți în desfășurare și ce proiecte vă propuneți până la finalul anului 2021?

LILIANA ROTARU: „Avem multe planuri, dar depindem și de pandemie. La moment, planurile noastre sunt pe trei dimensiuni: 1. Participarea la Maratonul Internațional Chișinău, care va avea loc în octombrie; 2 Realizarea Galei Generozității, care este la a VIII-a ediție și a devenit deja o tradiție; 3. Campania noastră tradițională de Crăciun, care are câteva acțiuni și aici le oferim partenerilor noștri posibilitatea de a alege ce acțiuni doresc să realizeze și cum doresc să se implice în campanie. Dacă nu vom avea impedimente din partea Covidului, sperăm să realizăm cu succes aceste trei mari campanii.”

ALO, CAPITALA: Care sfaturi părintești vă servesc drept motto în activitate și în viață?

LILIANA ROTARU: „Și în viața personală și la serviciu de bază sunt înțelegerea nevoilor copilului la diferite vârste și respectul pentru copil. Nu consider că un copil sau un tânăr este obligat să respecte pe cineva, doar din cauza că este mai în vârstă. Suntem datori să tratăm cu respect pe cineva mai în vârstă până la proba contrarie. În momentul în care o persoană abuzează copilul, îl insultă, îl minte sau îl manipulează, eu nu pretind copilului că ar trebui să respecte persoana respectivă.

Dacă respectăm autentic și cu sinceritate copilul și înțelegem dezvoltarea acestuia și nevoile în raport cu părinții sau adultul, relația dintre copil și adult va fi un bună, una constructivă.”

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here