S-a finalizat Campania de informare și sensibilizare în scopul prevenirii și combaterii neglijării copiilor „Sunt important, nu mă ignora”

0
832

Direcția municipală pentru protecția drepturilor copilului finalizează astăzi Campania de informare și sensibilizare în scopul prevenirii și combaterii neglijării copiilor prin desfășurarea Concursului municipal cu genericul „Sunt important, nu mă ignora”.

Prin această campanie, autoritatea tutelară, cu susținerea Primăriei mun. Chișinău, dar și partenerii: Avocatul poporului pentru drepturile copilului, Direcția de Poliție a municipiului Chișinău, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”, Centrul Educativ, Cultural, Social, Economic și Francofon și-au propus să informeze opinia publică despre efectele negative pe care le are neglijarea asupra copilului, diminuarea numărului copiilor neglijați prin manifestarea spiritului civic și sesizarea DMPDC în cazul în care se depistează copii neglijați în familie, școală, comunitate.

La fel, ne-am dorit să atragem atenția și la rolul primordial pe care îl are copilul în societate, respectarea drepturilor acestuia, asigurarea protecției și asistenței necesare în cazul confirmării abuzului.

Analizând și alte aspecte, precum migrația, sărăcia, întrebuințarea băuturilor alcoolice de către părinți, refuzul acestora de a se implica în viața copilului, de ai oferi hrană corespunzătoare, îmbrăcăminte, de ași manifesta emoțiile față de copil prin dragoste, înțelegere, sprijin, am considerat oportun să lansăm această campanie pentru a atrage un semn de alarmă și a evidenția problemele acestor copii, dar și a identifica soluțiile.

În cadrul campaniei am elaborat:
– 2 pliante cu mesajul campaniei „Sunt important, nu mă ignora”;
– 2 broșuri informative pentru copii și părinți în care se regăsesc numerele de contact al DMPDC și telefonul copilului;

Am lansat Campania printr-o conferință de presă, alături de parteneri și mass-media, unde am prezentat date statistice despre fenomenul neglijării, am discutat despre formele de protecție a copilului și alte servicii de care poate beneficia copiii.

Totodată, am participat și la diverse emisiuni televizate și radiofonice, unde am informat societatea despre campanie, ignoranța copilului și altele.

Prin urmare, am desfășurat seminarii cu copiii, care frecventează centrele comunitare pentru copii și tineri, unde le-am explicat ce este neglijarea, cum se manifestă acest fenomen, efectele neglijării asupra dezvoltării fizice și psihice a copilului, factorii de risc, formele pe care le poate lua neglijarea, ș. a.

Am organizat o masă rotundă în parteneriat cu Liceul Teoretic “Vasile Alecsandri”, unde au participat specialiști din cadrul Centrului de asistență psihosocială a copilului și familiei “AMICUL”, Direcția de Poliție a mun. Chișinău, Oficiul Avocatului poporului pentru drepturile copilului și elevi.

Am încurajat copiii din CCCT și pedagogii să participe la Concursul municipal „Sunt important, nu mă ignora”, care cuprinde 3 secțiuni:
 Arte plastice. Desenarea posterelor cu tema: „Sunt important, nu mă ignora”;
 Compoziție teatralizată cu genericul: „Sunt important, nu mă ignora”;
 Concurs de eseuri la tema „Copiii învață ceea ce trăiesc”.

Considerăm că împreună am reușit să facem auzită vocea copiilor, precum și să le înțelegem frământările prin desfășurarea activităților cultural-artistice din cadrul campaniei. Fiecare copil a avut posibilitatea să își exprime emoțiile prin joc actoricesc, elaborarea eseurilor sau desenarea posterelor.

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.