SVETLANA BOGATII: „CORPUL NOSTRU ESTE OGLINDA GÂNDURILOR ȘI CREZURILOR NOASTRE INTERIOARE”

0
201

Bănuiați că mintea poate provoca boli la nivelul corpului? E posibil să scăpăm de boli fără pastile, reprogramându-ne mintea? Cum pot fi soluționate problemele care apar în familie, în cuplu, în relația părinți-copii și de la serviciu? Despre toate acestea și multe alte lucruri interesante aflăm de la Svetlana Bogatii, președinta și fondatoarea Asociației Obștești „SOTERIA”

ALO, CAPITALA: Cuvântul „Soter” este de origine greacă. La început era un epitet adăugat lângă numele lui Zeus,  apoi numele Soter și Soteria erau date episcopilor romani. Se presupune că de la cuvântul „Soter” a provenit și numele lui Isus Hristos. Când a apărut ideea fondării asociației și care sunt domeniile cuprinse de AO „Soteria”?

SVETLANA BOGATII: „Asociaţia Obştească de Asistenţă Psihologică şi Juridică a Persoanelor Aflate în Dificultate „SOTERIA” a fost constituită la data de 18 noiembrie 2008 și înregistrată oficial, cu Certificatul de Stat Nr. 4218, la 21 ianuarie 2009. Suntem o organizaţie neguvernamentală, apolitică, nonprofit, care are drept scop îmbunătățirea calității vieții umane și care promovează prin activitatea sa valorile şi interesele naţionale, civice și, prin oferirea asistenței consultative psihologice şi juridice familiilor aflate în dificultate, contribuim la ridicarea nivelului calitativ al potenţialului cognitiv şi intelectual al cetăţenilor.

În  cadrul Asociatiei Obștești «SOTERIA» funcționează Centrul Consultativ de Consiliere a Familiei, asociația fiind inclusă în conceptul general al Reformei în domeniul Politicii demografice a Republicii Moldova (descris în  HG Nr. 768 din 12.10.2011 cu privire la aprobarea Programului național strategic în domeniul securității demografice a Republicii Moldova (2011-2025) și modificat prin HG 225 din 26.03.14).

Prin munca noastră de zi cu zi încercăm:

– să informăm și instruim populația cu privire la conviețuirea constructivă în
mediul familial și în societate;
– să motivăm tinerii la căsătorie și să ridicăm statutul familiei în societate;
– să îmbunătățim relațiile de cuplu familial, relațiile copii – părinți,
relațiile dintre generații și nivelul de cultură a membrilor familiei;
– să promovăm valorile moral–spirituale în creșterea și educatia copiilor.”

ALO, CAPITALA: Cine poate beneficia de serviciile centrului și cum se poate adresa la Dumneavoastră?

SVETLANA BOGATII: „De obicei, beneficiarii noștri sunt:

–  Persoanele fizice: familii aflate în dificultate (copii, adolescenţi, tineri, adulţi, cupluri, părinţi);
–  Agenţii economici;
–  Asociaţiile Obşteşti din Republica Moldova;
–  Autorităţile publice centrale şi locale;
–  Instituţiile publice (instituţii şcolare şi preşcolare, colegii, universităţi, centre sociale etc.);
–  Migranți întorși de peste hotare;
–  Persoane migrate peste hotare.

În perioada 2009 – 2020 am colaborat cu peste 2000 de familii.

Persoanele, care au nevoie de ajutor, ne pot găsi la numărul de telefon (+373) 78180630, pe adresa de e-mail: consiliereafamiliei@gmail.com, pe pagina noastră de Facebook (AO Soteria Consilierea Familiei), pe Skype (consilierea.familiei) sau se pot programa online, pe pagina noastră web: consiliere-psihologica.com.”

ALO, CAPITALA: Consilierea familială este o ramură relativ nouă pentru țara noastră. Cine este consilierul de familie și ce probleme rezolvă?

SVETLANA BOGATII: „Consilierul de familie este un psiholog specializat, care are rolul de ghid şi în acelaşi timp de oglindă neutră a ceea ce se întâmplă între parteneri şi a concepţiei lor în ce priveşte educarea şi creşterea copiilor în familie. Consilierul va ajuta cuplul să îşi mobilizeze resursele, calităţile pentru a stimula punctele lor tari, astfel încât să găsească împreună cât mai multe soluţii reale şi posibile la dificultăţile cu care se confruntă. Astfel, părinţii pot deveni mai iubitori, mai toleranţi, mai flexibili, mai eficienţi în formarea propriilor copii şi mai împliniţi în familie. O bună consiliere a părinţilor, armonia şi stabilitatea relaţiei dintre membrii familiei reprezintă cheia în succesul obţinut în educarea şi formarea copiilor. Consilierea familială este de mare ajutor în cazul:

– problemelor legate de divorţ şi separare;
– depresiei;
– conflictelor în cuplu;
– cultivării încrederii în sine;
– problemelor de comunicare în cuplu;
– adaptării la familie şi partener;
– adaptării la problemele legate de vârsta a III-a în cuplu;
– problemelor legate de carieră şi modul în care aceasta afectează cuplul;
– violenţei domestice;
– abuzului de alcool şi droguri;
– dobândirii abilitatii de autoreglare şi măririi rezistenţei la stres.”

ALO, CAPITALA: Ce reprezintă serviciul „training”? Se bucură de popularitate?

SVETLANA BOGATII:Trainingul reprezintă activitatea cu caracter educaţional desfăşurată în scopul îmbunătăţirii performanţei angajatului în poziţia, pe care o ocupă în prezent și este una dintre cele mai profitabile investiții, pe care le poate face o companie, indiferent de profilul sau mărimea acesteia. Nevoile de educare a angajaților (formarea abilităților tehnice și de soft skills), de motivare a acestora, de creare a unui mediu de muncă mai plăcut, de stimulare și de organizare a comunicării în cadrul organizației există și vor exista întotdeauna. Din aceste considerente, serviciul este actual și se bucură de popularitate în rândul managerilor și nu numai.

Filosofia trainingului porneşte de la premisa că fiecare om are un potenţial care poate fi dezvoltat, modelat și format. Reușim să creăm un mediu în care angajaţii/participanţii sunt încurajaţi să îşi împărtăşească gândurile, sentimentele şi ideile despre activitatea profesională, tocmai datorită atmosferei în care fiecare se simte acceptat şi ascultat. Un training bine făcut îl ajută pe angajat să se afirme și îi creşte loialitatea faţă de firmă.

La trainingul nostru, sunt bineveniți toți cei care își doresc formarea, schimbarea, dezvoltarea  la nivel de cunoștinţe, abilităţi şi atitudini şi un fundament puternic pentru comunicare în interiorul organizaţiei.”

ALO, CAPITALA: La „Soteria” funcționează și Programul de Armonizare a Personalității „CORP-MINTE-SPIRIT”. Cui este adresat programul, ce legătură există între minte și corp și cum se influențează acestea reciproc?

SVETLANA BOGATII: „Pentru a fi sănătos şi armonios trebuie să abordezi fiinţa umană total, pe toate cele trei planuri: CORP, MINTE, SUFLET.

Corpul nostru este oglinda gândurilor și crezurilor noastre interioare. Emoţiile, gândurile şi sentimentele noastre influenţează învelişul corporal, creând blocuri musculare şi energetice și ducând astfel la boli.

Prin schimbarea gândurilor, emoţiilor şi sentimentelor, precum şi acţionând asupra organismului prin diferite tehnici (terapie integrativă minte – corp), ne întoarcem în lumea noastră interioară, regăsim armonia, fericirea, sănătatea şi longevitatea.

Acest program este recomandat persoanelor cu următoarele afecţiuni (cauzate de factori psihologici cu manifestare somatică):

 • afecţiuni cardiovasculare; afecţiuni gastro-intestinale;
 • afecţiuni ale aparatului respirator (alergii);
 • afecţiuni neurologice;
 • afecţiuni uro-genitale; imunitate deprimată;
 • afecţiuni ale aparatului osteoarticular și muscular;
 • afecţiuni ale sistemului endocrin: boli tiroidiene, diabet;

Afecțiunile psihosomatice au următoarele manifestări: anxietate, atac de panică, dureri de cap, apatie, tensiuni musculare, dureri la nivelul coloanei vertebrale, fobii, frică, insomnie, apetit excesiv, exces de greutate, nervozitate, oboseală, slăbiciune, hiperactivitate, hipertensiune, dispoziţie tristă, disfuncţii sexuale, concentraţie scăzută etc.

Disfuncțiile pot fi cauzate de stres, depresie, conflicte personale și familiale, dificultăţi la serviciu și situaţiile de criză.

Boala ne semnalează înstrăinarea de sine. Nu o putem vindeca decât dacă ne reîmprietenim cu noi înșine. Boala este rodul unor convingeri false adânc înrădăcinate în fiinţa celui bolnav. Atât de adânc încât ajung să ia forme materiale și să se manifeste la nivelul corpului fizic.”

ALO, CAPITALA: Ce proiecte a implementat „SOTERIA” în existența sa de mai bine de 10 ani?

SVETLANA BOGATII: „Pe parcursul anilor 2009 – 2020 în cadrul Asociației „SOTERIA” au fost elaborate și realizare următoarele proiecte:

 • „Femeile Moldovei” (finanțat din surse proprii);
 • „Școala familiei” (finanțat din surse proprii);
 • „Adolescență fără violență” (finanțat din surse proprii);
 • „Familie fericită – stat prosper” (finanțat din surse proprii);

De asemenea, au fost elaborate programe și training-uri personalizate:

 • Programul antistres „Corp – Minte – Spirit”;
 • Training-ul „Lumea emoțiilor – arta de a fi fericit”;
 • Training-ul „Soluționarea conflictelor”.

Procesul de elaborare a programelor, proiectelor și training-urilor personalizate este continuu.

ALO, CAPITALA: Cum pot face cititorii noștri o donație pentru dezvoltarea centrului?

SVETLANA BOGATII: „Mulțumesc pentru întrebare. În scopul creării unei societăți armonioase, realizării obiectivelor și proiectelor propuse de către Asociația noastră și dezvoltării Centrului Consultativ de Consiliere a Familiei, Vă invităm să participați cu donații și sponsorizări. Rechizitele noastre bancare sunt:

Asociația Obștească „SOTERIA”

Republica Moldova, mun. Chişinău
BC “MOLDOVA-AGROINDBANK” S.A. filiala nr.12
IDNO (C/F) 1016620007021
IBAN MD30AG000000022512061324
Codul bancar AGRNMD2X438

 

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here