DIN PRIMA SURSĂ: INTERVIU CU DOAMNA ZINAIDA POPA, CONSILIERĂ MUNICIPALĂ

0
384
  1. Aveţi studii în economie şi psihologie. Ce v-a determinat să vă reprofilaţi în domeniul politicii?

Activitatea mea profesională și de suflet rămâne a fi psihologia. Am învățat și investit foarte mult în procesul de a deveni specialist profesionist, atât emoțional, cognitiv, cât și financiar și continui s-o fac. Motivația mea de a mă implica în activitatea politică a fost determinată de gândul că nu pot aștepta la infinit ca oamenii și politicienii să se schimbe. Am conștientizat că aceasta nu se va întâmpla atâta timp cât voi sta acasă pe canapea și îi voi învinovăți pe toți. Schimbarea vine de la fiecare. Eu am făcut primii pași, datorită faptlui că am văzut o perspectivă de schimbare, odată cu inițierea înregistrării Partidului Acțiune și Solidaritate, dar urmează încă un drum lung.

  1. Mulţi specialişti buni pleacă să activeze peste hotare. Dumneavoastră de ce aţi decis să rămâneţi în Republica Moldova?

Am rămas acasă și voi rămâne atâta timp cât am convingerea și speranța că se poate și altfel. Eu, în Republica Moldova mă simt acasă, printre ai mei și vreau ca copiii mei să se simtă la fel, acasă. Dacă vor decide cândva să plece, va fi o decizie pe care o voi respecta. Dar până atunci voi depune eforturi ca să creez condiții, ca următoarele generații să se simtă în securitate, să aibă siguranța zilei de mâine, să aibă acces la sănătate și servicii de calitate.

  1. Studiile de la noi pot fi comparate pozitiv cu cele din afara ţării?

Nu cred că aș putea să mă expun pe acest subiect, fiindcă nu am avut experiența de a face studiile peste hotarele țării, cu excepția unor seminarii, training-uri, conferințe de specialitate. Dar sunt ferm convinsă că pe lângă sistem, o valoare o au oamenii. Eu am avut ocazia să cunosc dascăli și specialiști minunați din domeniul educației, de aici de-acasă, dar recunosc și faptul că mulți dintre ei pleacă. Acest fapt este foarte trist și dureros. Dacă nu vom întreprinde ceva, atunci va fi jale.

  1. Ce proiecte intenţionaţi să propuneţi la vot în anul ce urmează şi care va fi impactul lor pentru capitală? Aveţi proiecte, care au tangenţă cu psihologia? Dar proiecte menite să crească încrederea femeilor în propriile forţe?

Dat fiind faptul că sunt membru al comisiei construcții, arhitectură și relații financiare. Activitatea în CMC va fi bazată anume pe acest domeniu. Aceasta nu înseamnă că voi fi indiferentă față de domeniul educației. De fapt, primul proiect pe care l-am inițiat este despre asigurarea cu apă potabilă a copiilor din instituțiile publice de învățământ.

  1. Cum vi se pare CMC şi ce aşteptări aveţi de la acest mandat? Dacă CMC ar fi o persoană, ce portret psihologic ar trebui să aibă ea, pentru a face faţă cu brio tuturor provocărilor şi problemelor?

Ceea ce pot spune despre activitatea unui consilier, este că ea nu se limitează doar la asigurarea prezenței la ședințele CMC. E nevoie de multă muncă și timp dedicat. Eu mă bucur că fac parte dintr-o echipă puternică și profesionistă. Aceasta contează foarte mult în activitatea unui consilier. Îmi doresc ca la finele mandatului, noi împreună cu colegii, să livrăm cât mai multe proiecte de decizii, implimentarea cărora va îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor mun. Chișinău. Dacă CMC ar fi o persoană, mi-aș dori să fie una integră, onestă, profesionistă, care se ghidează de corectitudine și lucrează în bineficiul cetățenilor.

 

  1. Schimbarea o fac demnitarii sau ea, în egală măsură, depinde şi de fiecare cetăţean? Ce ar trebui să se schimbe în pshihologia chişinăuienilor, pentru a ajunge mai repede la un Chişinău, care să fie cu adevărat o capitală europeană?

Schimbarea o pot face toți, doar împreună putem izbândi. Îmbunătățirea calității vieții depinde de fiecare și de noi împreună. Ca politicienii să fie eficienți, ei trebuie să fie alături și printre oameni, doar așa vor cunoaște necesitățile lor și îi vor putea ajuta, și ei la rândul lor pot fi implicați în diverse procese, discuții, consultări, sugestii etc. Cetățenii trebuie să conștientizeze importanța și valoarea implicării proprii, indiferența distruge. Cum a spus: George Bernard Shaw: „Cel mai mare păcat faţă de oameni nu este ura, ci indiferenţa faţă de ei.” Cred că e relevant și pentru politică, viața civică etc. Cred că putem trăi într-o capitală europeană, doar atunci când fiecare și-ar dori aceasta și ar pune umărul la construcția ei.

  1. Ce sfaturi oferite de părinţi vă servesc drept motto în viaţă?

Părinții m-au învățat să am încredere și să îmi urmez simțurile, gândurile, dar în același timp să trăiesc în baza principiului corectitudinii, onestității și bunului simț. Îmi spuneau că viața poate fi dură, dar să țin minte că eu sunt creatorul ei. Cu oamenii să mă comport astfel cum mi-aș dori ca ei să se comporte cu mine. Oamenii contează, dar și atitudinea.

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here