Liudmila Bragarenco: Lupta împotriva corupției nu poate fi redusă la un set standard de metode sau de măsuri, însă prevenirea reprezintă un pilon important în acest sens

0
4037

INTERVIU CU LIUDMILA BRAGARENCO, ANGAJATĂ A INSPECTORATULUI GENERAL AL POLIȚIEI, DIRECȚIA PREVENIREA CORUPȚIEI

 1. Ați studiat la Colegiul Republican de Informatică și la Universitatea Liberă Internațională din Moldova. La prima vedere se pare că sunt lucruri îndepărtate de domeniul poliției. Ce v-a determinat să lucrați la Direcția Prevenirea Corupției a Inspectoratului General de Poliție Chișinău?

Da, aveți perfectă dreptate,  la început s-ar părea că nu au nici o legătură cu sistemul polițienesc, însă, am absolvit facultatea de drept la ambele instituții de învățământ, iar pentru a activa în cadrul Poliției sunt necesare studiile juridice.

Ca în orice instituție de învățământ, la Colegiu exista și instruirea practică, eu fiind repartizată la un Sector de poliție pentru a-mi desfășura stagiul de practică. Astfel, în aceea perioadă  am înțeles că trebuie să îmbrac uniforma, care denotă  siguranță și încredere.

După ce am finisat studiile la Colegiul am aplicat la concursul pentru funcția de subofițer de patrulare pedestră din cadrul Regimentului de patrulă și santinelă. În același an am depus și actele la facultatea de drept a Universității Libere Internaționale din Moldova.

Deci, cariera mea de polițist a început cu 12 ani în urmă, pe parcursul cărora am deținut mai multe funcții, începând de la subofițer de patrulare până la șef de secție.

În structura anticorupție, unde activez și în prezent, am început să activez din anul 2018.

De asemenea, am fost numită ca manager de proiect pe componenta „Întărirea capacităților de prevenire și combatere a comportamentului corup” în cadrul Programului pentru implementarea Reformei Poliției.

 1. Cum decurge o zi de muncă?

Dimineața începe cu o cafea aromată asortată cu o bună dispoziție!

Sunt zile când stau în fața calculatorului, elaborez acte, planific și coordonez activități, însă sunt și zile în care împreună cu colegii suntem în teritoriu, organizăm și desfășurăm ateliere de lucru, sesiuni de instruire pentru angajații Poliției, precum și activități de informare și sensibilizare a cetățenilor aferente principiilor fenomenului corupției.

Domeniul prevenire necesită multă implicare, permanent este necesar să se implementeze ceva nou, respectiv pun un mare accent pe lucrul în echipă și desigur organizarea Team Building-urilor.

 1. Există multe teorii, care condamnă corupția. Unii, mai în glumă, spun că doar prin corupție poate exista un stat. De ce este nocivă corupția pentru o societate și de ce trebuie să se lupte cu ea?

Corupția este una din problemele majore cu care se confruntă țara noastră. În anul 2019, Moldova s-a clasat pe locul 120 din 180 de state în clasamentul Indicelui percepției corupției lansat de organizația Transparency International,  iar în anul 2018 a fost poziționată pe locul 117 din 180 țări, deci RM a coborât trei poziții, comparativ cu anul trecut.

Deși populația Republicii Moldova recunoaște corupția drept o problemă majoră, disponibilitatea cetățenilor de a coopera cu organele anticorupție și de a fi implicați în prevenirea corupției este mai redusă. Astfel, este foarte important ca societatea să înțeleagă și să conștientizeze consecințele corupției, numai așa vom putea preveni și combate acest flagel care compromite dezvoltarea unei țări.

 1. Bazându-vă pe cazurile cercetate în ultimii ani, cum considerați, nivelul corupției este în creștere, scădere sau se menține stabil?

Dacă este să vorbim despre corupția în sistemul polițienesc, atunci pot spune că, în conformitate cu datele statistice numărul infracțiunilor de corupție cu implicarea angajaților Poliției în anul 2019 a scăzut cu 20,98 %, comparativ cu anul 2018.

Un moment foarte important, care  vreau să-l subliniez este creșterea numărului denunțurilor privind tentativa de mituire a polițiștilor de către cetățeni. Comparativ cu anul 2018, în anul 2019 se atestă o creștere cu 105,2 %.

Cifrele demonstrează că toleranța față de corupție se diminuează, cu toate acestea, oamenii sunt încă reticenți sau ezită să se angajeze în prevenirea și raportarea corupției.

 1. Care sunt cele mai populare și eficiente metode utilizate în lupta cu corupția?

Lupta împotriva corupției nu poate fi redusă la un set standard de metode sau de măsuri, însă prevenirea reprezintă un pilon important în acest sens.

Respectiv, în cadrul Poliției a fost creată Direcția prevenirea corupției, care are drept scop identificarea și implementarea noilor metode de prevenire.

Personal, consider că o bună conlucrare între societate și organele anticorupție este una dintre cele mai eficiente metode de prevenire și combatere a acestui fenomen.

Un alt aspect important este analiza riscurilor de corupție, precum și analiza cazurilor de corupție. Pentru a reduce corupția, primordial trebuie să stabilim care sunt cauzele care au dus la comiterea infracțiunii, întru identificarea soluțiilor și înlăturarea neajunsurilor.

 1. Corupția poate fi diminuată prin responsabilitatea fiecărui cetățean ori avem nevoie de instrumente mai bune la nivel de țară care să o combată?

Republica Moldova dispune de instrumente anticorupție și de cadru normativ bine definit,  însă bazându-ne pe principiul perfecționismului întotdeauna este loc de mai bine.

Cât privește implicarea cetățenilor în prevenirea și combaterea corupției cred că la acest capitol avem mult de lucrat. Cetățenii trebuie să înţeleagă că darea de mită constituie o infracţiune şi se pedepseşte conform legii. Totodată, să conştientizeze faptul că atunci când intră în contact cu funcționarii publici cu statut special, sunt obligaţi să respecte legislaţia, fără a recurge la soluții ilegale de rezolvare a  problemelor.

 1. Întâmpinați unele greutăți în activitate? Ce schimbări ar trebui să se facă în departamentul pe care-l reprezentați, pentru ca activitatea desfășurată să fie mai eficientă?

Având în vedere domeniul de activitate, nu întâmpinăm dificultăți majore care ar împiedica desfășurarea activităților zilnice. Iar, în cazul în care apar unele problematici, acestea sunt analizate și gestionate corespunzător.

 1. Care sfaturi oferite de părinți și bunici vă sunt utile în viață, dar și în activitate?

Mama permanent îmi spunea că „studiile sunt foarte importante și niciodată să nu renunț la ele”, astfel că aceste cuvinte m-au ajutat să-mi realizez scopurile propuse. Dar, pot spune că sfaturile continuă până în prezent și le aplic în dependență de situație.

 1. Cu ce realizări la locul de muncă vă mândriți în mod deosebit?

Pe parcursul a 12 ani de activitate am un șir de realizări, dar dacă este să ne referim la domeniul anticorupție, cred că printre cele mai importante aș menționa:

 1. Organizarea și desfășurarea a două Campanii de informare și sensibilizare, una dintre care fiind ”NU acceptăm corupția în Poliție”.
 2. Implementarea în cadrul Poliției a Sistemului de supraveghere video portabil „Camere de corp”.
 3. Coordonarea procesului de evaluare a riscurilor de corupție în cadrul a cinci subdiviziuni subordinate Inspectoratului General al Poliției.
 4. Lansarea și desfășurarea Concursului anticorupție pentru studenți, cel mai bun spot video, cu tematica ”Aleg un viitor integru”.
 5. Coordonarea Proiectului “Întărirea capacităților de prevenire și combatere a comportamentului corup” în cadrul Programului pentru implementarea Reformei Poliției, și altele.
 1. Cum trebuie să reacționeze un cetățean responsabil, în situația în care ajunge că trebuie să dea ori să ia mită?

Pornim de la ideea că un cetățean responsabil nu va accepta să se implice în ilegalități. În cazul în care un cetățean este impus să ofere sau să accepte mită, el fiind responsabil, neapărat trebuie să denunțe autorităților responsabile, cum ar fi Inspectoratul General al Poliției sau Centrul Național Anticorupție.

În ultima perioadă, sau mai bine spun deja de 2 ani, și anume de la crearea structurii anticorupție se pune un mare accent pe informarea atât a cetățenilor cât și a angajaților poliției privind procedura de denunțare a actelor de corupției.

Este foarte important să fim INTEGRI, pentru că alegerea corectă făcută astăzi este oportunitatea libertății ne mâine!

Totodată, îndemnăm pe fiecare să se implice și să anunțe actele de corupție autorităților anticorupție.

Deoarece schimbarea este posibilă doar prin eforturi comune.

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.