DIN PRIMA SURSĂ: INTERVIU CU VASILE GRĂDINARU, CONSILIER MUNICIPAL

0
373
  1. Aveți studii în ecologie și drept civil, iar afacerea deschisă de Dumneavoastră ţine de domeniul construcțiilor civile. Din ce motiv ați ales calea politică?

Într-adevăr, am studii în ecologie și în domeniul dreptului civil, iar în domeniul construcțiilor civile nu eram altceva decât administrator. Într-un caz eram și fondatorul acestei întreprinderi. Ca și toată lumea, înțelegeam situația începând chiar cu anul 2016 și mai ales în 2018, în special atunci când am candidat la funcția de deputat. Legislația în Republica Moldova se afla într-o stare foarte dificilă și aici vorbim atât de capitolul economic, politic cât și statul de drept. În cazul statului de drept, dacă noi nu ne implicam, s-ar fi putut ajunge la situația în care să nu-și regăsească locul nici un agent economic, inclusiv eu. Din acest motiv am decis să mă dedic mai mult politicului și de aceea am decis să renunț la activitățile mele economice, pentru a fi cât mai independent, pentru a nu fi cumva parțial. Deci am decis să închid activitatea mea economică, unde eram eu antreprenor. Am decis să mă implic în politică pentru a schimba lucrurile.

Vedem deja că lucrurile s-au schimbat atât la nivel național, cât și la nivel local, unde acum mă implic în calitate de Consilier Municipal.

  1. Locuițide 20 de ani la Botanica și cunoașteți toate problemele de acolo. Ce proiecte intenționați să propuneți la vot, în timpul apropiat, pentru a le soluționa? Dar care sunt problemele de bază ale Chișinăului, în general?

Eu aș formula puțin altfel întrebarea – care sunt problemele municipale din care derivă toate celelalte, pentru că, în primul rând, din discuția cu toți cetățenii, din răspunsul lor unanim, pe prim plan vine grupul de probleme, care ține de conforul urban. Aici vorbim de multe probleme, dar principalele sunt: drumurile de proastă calitate, transportul învechit, iluminatul public și gestionarea fondului locativ. Pentru a soluționa aceste probleme, care sunt relevante inclusiv pentru sectorul Botanica, vorbim de eradicarea corupției, ceea cu ce ne ocupăm noi acum în Consiliul Municipal. Optăm pentru: 1 – mai multă transparență, 2 – pentru legalitate și 3 – pentru corectitudine. Acești trei piloni vor pune baza soluționării celorlalte probleme.

În acest sens vom veni cu mai multe proiecte. Chiar acum lucrăm la primul proiect de decizie, care ține de soluționarea situației căilor de acces către instituțiile de învățământ, și anume prioritizarea reparării drumurilor în curți. Până acuma prioritizarea se făcea după interese (în care curți trăiesc deputații, consilierii). Noi vrem ca prioritatea nr. 1 să fie instituțiile de învățământ. Și vom insista ca anual să fie reabilitate drumurile din jurul instituțiilor de învățământ pe o anumită cotă, anume 25%.

Problemele din domeniul sectorului Botanica sunt toate cele enumerate mai sus, ele fiind relevante pentru toate cartierele mun. Chișinău. Aduc și câteva exemple. Dacă vorbim de transport public de proastă calitate, ne referim la faptul că trebuie să ramificăm mai bine transportul public și avem la Botanica strada Grădina Botanică și strada Valea Crucii, unde este prezentă problema respectivă. Dacă vorbim de calitatea transportului public, aici vorbim de ruta de autobuze 23, unde unu – trebuie suplinit numărul de autobuze și doi – trebuie să creștem calitatea acestora, adică să reînnoim Parcul de Autobuze. Dacă vorbim de curți, avem o sumedenie de curți și practic 50% sunt în stare absolut deplorabilă, celelalte nu sunt într-o stare mai bună, dar gradul lor de deteriorare este mai mic. Dacă vorbim despre iluminatul public,  aici cred că este în primul rând chestia de management și ar trebui să schimbăm abordarea, pentru că e mult mai simplu și deja sunt soluțiile Smart, despre care noi am discutat în cadrul precedentei Comisii Smart, unde se vorbea despre faptul că iluminațiile ar putea fi dotate cu anumite senzore, care ne-ar putea transmite în timp real, la un calculator, informații despre starea corpului de iluminat, despre starea elementului de iluminat și care, ulterior, ar putea fi schimbate fără a face cineva o petiție. În așa fel, noi în timp real vom ști problema și vom veni cu soluția. La fel, vom putea regla intensitatea luminii în dependență de gradul de necesitate de iluminare al acestui sector. Sunt foarte multe probleme, dar pentru asta și avem patru ani la dispoziție.

  1. Cum vi se pare componența Consiliului Municipal și ce așteptări aveți de la acest mandat?

S-a conturat deja de la primele ședințe o majoritate clară, cum era și de prevăzut, socialiștii au făcut majoritate cu PD și cu Partidul ȘOR. De aceea și sunt majoritare aceste trei componente. Ei se jenează să recunoască acest fapt, dar asta este și s-a văzut pe domeniul de votare a celor trei viceprimari care sunt cu apartenență politică în special la PSRM și PD. S-a votat strict cu votul acestor componente. Ceilalți – fie s-au abținut, fie au votat împotrivă. Și în continuare, cred, va fi la fel, pentru că în jurul proiectelor sociale propuse la vot, indiferent de la ce fracțiune vin, toată lumea votează. Avem deja experiență unde deciziile s-au luat cu peste 40 de voturi pentru. Desigur, mi-aș fi dorit mai mulți consilieri din partea blocului ACUM, dar vom munci suficient de mult în acest mandat, pentru ca numărul acestora să crească în mandatul viitor.

  1. Cu ce trebuie să înceapă CMC, pentru a transforma capitala în una cu adevărat europeană și e posibil acest lucru?

Inevitabil că este posibil și este chiar și necesar. Aici trebuie să începem, întâi de toate, cu transparența. Spuneam, mai devreme, că principiile de bază, cu care noi venim în acest mandat sunt: 1 – transparența, 2 – legalitatea și 3 – corectitudinea. În momentul în care noi venim cu transparența, vorbim, în primul și în primul rând, de votul electronic, care a fost promis inclusiv de Primarul General în Campanie și de noi la fel. Acum încercăm să punem presiune pe Domnul Primar, ca să implementeze acest proiect. La ultima ședință a Consiliului, din 27 noiembrie, pe care am moderat-o în calitate de președinte de ședință, l-am întrebat și mi-a promis că în decurs de două săptămâni de zile va fi implementat votul electronic. Azi încă nu avem acest proiect implementat. Sperăm ca în cel mai scurt timp să-l avem. De asemenea, vorbim de transparentizarea activității întreprinderilor și de transparentizarea activității secțiilor și a fracțiunilor. Trebuie să avem mai multă transparență în luarea de decizii. Aici vorbim, unu – despre publicarea ședințelor CMC-ului pe site-ul Primăriei, doi – avem multe proiecte, care vin pe ordinea de zi, fără a fi supuse dezbaterilor publice, chiar dacă legea prevede acest lucru. Trei – ședințele Comisiilor de specialitate nu întotdeauna sunt anunțate din timp rezonabil ca oamenii să poată fi prezenți la aceste Comisii, să audă și să vadă, să se documenteze din prima sursă. Acestea sunt trei probleme reale și care pot fi rezolvate în cel mai scurt timp. Dar vorbim aici și de ghișeul Unic și de accesibilitatea la serviciile Primăriei, de calitatea lor, de lupta cu corupția și, în special, problema terenurilor. Noi am insistat să punem un moratoriu pe deciziile cu privire la darea în folosință sau alte drepturi reale asupra terenurilor și spațiilor și, dacă analizați agendele ședințelor CMC, până acum nu au fost asemenea proiecte de decizie. Noi, în continuare, vom insista și vom lupta cu corupția.

Dacă vom implementa aceste trei principii de bază și vom merge pe soluționarea problemelor cetățeanului, cu siguranță vom putea crește calitatea serviciilor publice și, de ce nu, să ne mândrim și noi, și să fim o capitală europeană cu adevărat, nu doar în declarații.

  1. Care este cheia succesului după Dumneavoastră? Căror persoane le sunteți recunoscător pentru ceea ce ați ajuns?

Cred că succesul întotdeauna nu vine de sinestătător, ci vine împreună cu foarte, foarte multă muncă. Vreau să recunosc că muncesc destul de mult, dar într-adevăr, au fost situații în viață, în care am fost ajutat de către persoanle bune. Am primit ajutor, în primul rând, din partea familiei mele. M-au susținut și prietenii. A fost în viața mea o persoană, care m-a ajutat să cresc foarte mult din punct de vedere profesional – Balanu Vera. Este o doamnă care m-a făcut să văd lucrurile un pic altfel decât le vedeam eu până la acel moment îndrumându-mă enorm în viață. Totodată, în ceea ce ține de cariera politică, aici echipa PAS m-a ajutat, m-a susținut și a avut încredere în mine. A avut încredere în mine atunci când m-a înaintat în calitate de Președinte al Organizației Locale Botanica, după care – în calitate de candidat la funcția de Deputat pe Circumscripția 23, iar ulterior, când am fost cap de listă la lista pentru CMC. Desigur, tuturor le sunt recunoscător și o să încerc pe tot parcursul activității mele să nu-i dezămăgesc niciodată.

  1. Care sfaturi ale părinților și bunicilor, astăzi, vă servesc drept motto în viață?

Foarte multe. Vreau să vă spun doar unul. Întodeauna, în special mama, mi-a spus: „Să nu promiți mai mult decât poți face și întodeauna să faci ceea ce ai promis”. Este o maximă, pe care eu o țin minte zilnic, ori de câte ori am ocazia să-mi asum un anumit lucru sau să fac o anumită promisiune, sau să conturez activitatea pe parcursul vieții. Îmi asum doar ceea ce eu pot și nicidecum mai mult. Și cred că asta s-ar referi pentru toată lumea, pentru că, din păcate, în special în politică, foarte mulți își asumă promisiuni, pe care într-un final își dau seama că nu le pot îndeplini și se întâmplă ceea ce se întâmplă – oamenii pierd încrederea în politicieni. Eu încă nu mă declar un politician ca atare, dar totuși motto-ul, despre care vă spuneam mai devreme, este ceva de care mă ghidez zilnic.

  1. Cum se va schimba aspectul capitalei în următorii patru ani?

E greu de spus, pentru că în cazul în care eram noi la conducerea Primăriei vă spuneam cu claritate, dar avem Primarul socialist și acesta va demonstra capacitățile sale. Ceea ce pot să vă spun eu clar, este faptul că: noi am spus, am declarat asta în Campanie și continuăm să facem (la fel cum am promis), vom susține toate proiectele bune și le vom bloca pe cele care sunt în detrimentul interesului cetățeanului. Mai mult decât atât, noi vom veni cu proiecte pentru îmbunătățirea situației în mun. Chișinău pe toate domeniile, de care am vorbit mai sus și vom încerca să schimbăm lucrurile prin prisma fracțiunii, pe care noi o avem. Suntem 9 consilieri din Fracțiunea PAS. Nu este o majoritate și nu putem nici măcar matematic să o facem, de aceea nu putem să ne asumăm că vom schimba lucrurile așa cum ne-am dorit noi pentru acest mandat. Dar vom lupta pentru ca lucrurile, care se întîmplă, să fie cât mai aproape de ceea ce le-am promis oamenilor în Campania Electorală.

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here