DOINA BORDEIANU: “ESTE PĂCAT SĂ PIERDEM ȘANSA DE A NE EXPRIMA PRIN VOT”

0
156

Acum, în preajma alegerilor anticipate, este foarte important să știm cui să oferim votul nostru. Despre cum să ne informăm corect, cum să ne formăm o părere obiectivă privind candidații de la alegeri și despre cum putem face mai multe pentru comunitatea noastră aflăm de la Doina Bordeianu, directorul Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral.

ALO, CAPITALA: Recent ați semnat un acord de colaborare cu Centrul Municipal de Tineret. Am văzut pe site că aveți un program foarte încărcat. Ce activități deja ați stabilit să organizați împreună cu centrul?

DOINA BORDEIANU: “La 11 iunie, Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral în colaborare cu Centrul Municipal de Tineret Chișinău a lansat campania de promovare a participării tinerilor la VOT – ,,Votul Tău – Viitorul Nostru” care are drept scop informarea și educarea tinerilor privind participarea acestora în cadrul alegerilor Parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Campania va dura 1 lună și include mai multe sesiuni de informare privind participarea la vot, vizite de studiu la Parlamentul Republicii Moldova și la Comisia Electorală Centrală, un flash-mob, câteva ateliere de simulare a procesului de vot și o campanie de distribuire a materialelor în parcurile din capitală. În urma expunerii la activitățile de informare, tinerele și tinerii vor fi invitați să plaseze video-uri pe rețelele de socializare privind prima experiență de participare la vot.

În afară de aceste activități, CICDE desfășoară și campania de educație „Învață cu noi – Alege singur”. În cadrul acesteia, am elaborat și am pus la dispoziția publicului cursul  „Alege Parlamentul în 60 de minute” (www.e-learning.cicde.md) care permite persoanelor interesate să afle cu ce se ocupă organul legislativ, ce sistem electoral se folosește, cum sunt transformate voturile oamenilor în mandate de deputați etc.  Am pregătit un quiz electoral (www.alegeri.cicde.md) unde fiecare poate să-și testeze cunoștințele, carduri motivaționale, podcasturi, video-uri cu experți și chiar am organizat un concurs de eseuri „De ce aș candida pentru Parlament?” pentru copii și tineri cu vârsta cuprinsă între 12 și 19 ani. Fiți cu ochii pe noi și în curând vom anunța rezultatele.”

ALO, CAPITALA: Cu ce alte parteneriate vă mândriți?

DOINA BORDEIANU: “Avem parteneriate reușite cu diverse instituții naționale și internaționale. Unele sunt formalizate în acorduri de colaborare, altele – încă urmează.  Cu Universitatea de Stat din Moldova, de exemplu, desfășurăm în comun programul de masterat Management Politic și Electoral, pentru care, apropo, începe curând admiterea. În cadrul acordului cu Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului acordăm suport pentru organizarea alegerilor în Consiliile de elevi și lucrăm cu profesorii de educație civică și educație pentru societate. Cu  Institutul Național al Justiției organizăm instruirea judecătorilor în domeniul soluționării litigiilor electorale. Colaborăm și cu rețeaua de biblioteci publice, care au devenit în ultimii ani  parteneri de nădejde în implementarea activităților de educație electorală. Tot aici, nu pot să nu remarc colaborarea fructuoasă pe care o avem cu PNUD Moldova și Consiliul Europei.”

ALO, CAPITALA: Politica e murdară. De ce un/o tânăr/ă ar trebui să se implice în alegerile electorale? Nu se poate cumva şi el/ea murdări?

DOINA BORDEIANU: “Dreptul de a participa la alegeri este un privilegiu pentru care predecesorii noștri au luptat. Este păcat să pierdem șansa de a ne exprima prin vot. Referitor la politică – ea este exact așa cum noi îi permitem să fie. Dacă tinerii și tinerele din Moldova își doresc  ca viziunea lor despre viitorul țării să se materializeze, ei trebuie să participe la alegeri, iar după aceasta și la procesul decizional. Democrația participativă presupune implicarea cetățenilor în procese de luare a deciziilor politice și dincolo de procesul de votare.  Mai mult ca atât, pe lângă dreptul de a vota există și dreptul a fi votat. Deputat sau consilier local poți fi de la 18 ani.”

ALO, CAPITALA: Există situații în care alegătorii privind la lista de concurenți electorali nu au pe cine vota. Care ar fi soluția optimă în acest caz?

DOINA BORDEIANU: “Nimeni nu are dreptul să oblige alegătorul să voteze pentru un anumit concurent electoral. Este o decizie personală și secretă. Simpla examinare a buletinului de vot nu este suficientă. Alegătorul ar trebui să se documenteze înainte de alegeri – să examineze platformele electorale, să vadă ce oameni sunt incluși pe lista de candidați, ce studii și experiență au. Dacă totuși alegătorul nu vede nici o opțiune potrivită din perspectiva sa, poate ar fi cazul să examineze participarea proprie în calitate de candidat independent, de exemplu.”

ALO, CAPITALA: Care sunt paşii corecți, pe care trebuie să-i facă o persoană, care a împlinit 18 ani şi pleacă pentru prima dată la vot?

DOINA BORDEIANU: “Să se asigure că are actele de identitate în regulă – fără un buletin de identitate valabil, cu fișa de însoțire persoana nu va putea vota. Un alt lucru, pe care alegătorul trebuie să-l facă, este să verifice dacă este prezent în lista electorală și la ce secție va vota. Acest lucru se poate face cu ușurință introducând IDNP-ul pe pagina www.alegator.md. La fel, foarte important este ca alegătorul primo votant să studieze ofertele electorale ale concurenților electorali pentru a putea lua o decizie informată.”

ALO, CAPITALA: Ați declarat: “În următorii 4 ani intenționăm să consolidăm echipa și imaginea CICDE de instituție modernă, profesionistă şi imparțială, să modernizăm platforma de e-learning pentru a acoperi mai multe grupuri țintă și a promova învățarea combinată, să dezvoltăm și să permanentizăm mai multe cursuri de instruire și educație civică.” Ce ați reuşit să faceți în acest sens? Ne puteți spune mai multe despre platforma e-learning şi învățarea combinată?

DOINA BORDEIANU: “Aceste obiective sunt setate în Planul strategic care cuprinde perioada anilor 2020 – 2023. In primul an de implementare am reușit să realizăm practic tot ce ne-am propus, deși a fost un an pandemic, cu multe provocări. Noi am încercat să transformăm provocările în oportunități. Anul trecut, platforma de instruire la distanță a Centrului (www.e-learning.cicde.md) a fost retehnologizată și modernizată. Orice persoană interesată o poate accesa și alege unul dintre cursurile care i se potrivește mai bine. Logarea pe platformă este foarte simplă – prin contul Google sau prin crearea unui cont nou direct în platformă. Desigur o parte din cursuri sunt special gândite pentru funcționarii electorali. Altele sunt destinate publicului larg – Utilizarea abuzivă a resurselor administrative în perioada electorală, Mass-media și alegerile, Alege Parlamentul în 60 de minute. Anual ne propunem să elaborăm cursuri noi de instruire.

Referitor la partea a doua a întrebării dvs. pot spune că învățarea combinată sau mixtă presupune utilizarea instruirii la distanță prin intermediul platformei e-learning sau a videoconferințelor/ webinarelor, urmată sau precedată de  sesiuni de tip față-în-față. Am reușit deja să adaptăm, la formatul mixt câteva programe de instruire și chiar aceasta este strategia didactică utilizată de noi pentru instruirea funcționarilor electorali la alegerile  parlamentare anticipate din acest an.”

ALO, CAPITALA: Voluntariatul şi participarea la alegeri sunt două posibilităţi prin care o persoană poate participa în viața comunității sale și poate susține democrația din Republica Moldova. Ce alte posibilități există?

DOINA BORDEIANU: “În viața comunității poți participa în diverse moduri – fiind parte dintr-o organizație neguvernamentală, dintr-un partid politic, scriind o petiție, participând la un protest, la o discuție publică, mobilizând un grup de oameni pentru o anumită cauză (curățenie în parc, ajutarea unei persoane nevoiașe, etc.)”

ALO, CAPITALA: Sunteți o instituție imparțială. Totuşi, ce sfaturi ne puteți oferi referitor la alegerile, care ne aşteaptă curând?

DOINA BORDEIANU: “Așa cum ați intuit și Dvs, eu nu pot să vă zic pentru cine să votați. Trebuie să faceți alegerea conform propriei convingeri și viziuni. Cel mai bun sfat este să vă informați privind procedurile de vot, privind concurenții electorali și platformele lor electorale. Urmăriți dezbaterile electorale la televizor sau radio, mergeți la întâlnirile cu alegătorii, priviți știrile. Pentru a vă forma o opinie personală este important să vă documentați din diverse surse, care prezintă informația din unghiuri diferite.”

ALO, CAPITALA: O întrebare, pe care o ofer tuturor intervievaților: care sfaturi părinteşti vă însoțesc la orice pas al vieții personale şi profesionale?

DOINA BORDEIANU: “Părinții mei m-au învățat să fiu onestă cu mine și cu cei din jur, să spun ceea ce cred, să lucrez cu dăruire și pasiune și întotdeauna să las loc de „buna ziua” în relațiile cu oamenii.”

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here